Η εργασιακή κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από σημείο των καιρών. Είναι μια κατάσταση που -σύμφωνα με τις έρευνες- καλείται και θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του παραγωγικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λόγω της τηλεργασίας υπήρξε μια αύξηση σε συμπτώματα άγχους στους εργαζόμενους κατά 62%. Από τα άτομα αυτά 8 στους 10 βρέθηκαν θετικοί σε συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.
Αν σκεφτεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ξοδεύουν κατά μέσο όρο 8,5 ώρες την ημέρα δουλεύοντας τις καθημερινές και 5,5 ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε:
- Ανησυχίες για την ψυχική και σωματική σου υγεία
- Μειωμένη παραγωγικότητα
- Αυξημένη χρήση ουσιών
Όπως και με κάθε άλλη πάθηση υγείας, λέει ο Parmar, η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. «Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση με ποικίλες εκδηλώσεις σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και όλους, και μια ποικιλία εργασιακών και μη σχετιζόμενων παραγόντων μπορεί να παίζει ρόλο όταν σκεφτόμαστε ότι κάποιος παλεύει με την κατάθλιψη στο χώρο εργασίας». εξήγησε εκείνη.