Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις του παιδιού σχετικά με τις πυρκαγιές;

Η χώρα μας τα τελευταία 24ώρα πλήττεται από τις πυρκαγιές, αναγκάζοντας χιλιάδες κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο επειδή ένα παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί ακριβώς τι συμβαίνει γύρω του είναι δεδομένο πως χρειάζεται ειδικό χειρισμό.

Elle 09 Αυγ. 21
Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις του παιδιού σχετικά με τις πυρκαγιές;
Cover Photo: Γιώργος Μουτάφης

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της. Τα πύρινα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα για πολλές ημέρες, με τη φωτιά να καίει στο πέρασμά της σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, ζώα που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και τη φύση. Κάπως έτσι είναι λογικό τα παιδιά να έχουν δεκάδες απορίες, σχετικά με αυτό που συμβαίνει γύρω τους, και να ρωτάνε τα πάντα, ανεξάρτητα με την ηλικία τους.

Πώς λοιπόν απαντούμε στις ερωτήσεις τους;

Η κατάσταση θέλει ευαίσθητο χειρισμό. Οι ερωτήσεις του παιδιού μπορεί να είναι γενικές, όπως «γιατί ξεκινά η φωτιά» και «τι είναι η φωτιά», έως πολύ συγκεκριμένες και αγωνιώδεις, όπως «Θα καεί το σπίτι μας;», «θα πρέπει να φύγουμε από το σπίτι και τι γίνεται μετά». Εμείς ως γονείς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και παράλληλα να απαντήσουμε με ειλικρίνεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό ενώ εξηγούμε την κατάσταση στο παιδί να το καθησυχάζουμε.

Το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε 7 συμβουλές για να χειριστούμε ως γονείς την κατάσταση.

Μάθε όλες τις συμβουλές στο 4Moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: