Γιατί το οικογενειακό τραπέζι δεν ενώνει (απαραίτητα) την οικογένεια

Κάποιες φορές μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς ένα τέτοιο τραπέζι έχει εντελώς αρνητικό αντίκτυπο στις οικογενειακές σχέσεις!

Elle 09 Νοε. 21
Γιατί το οικογενειακό τραπέζι δεν ενώνει (απαραίτητα) την οικογένεια

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις θετικές επιπτώσεις του οικογενειακού τραπεζιού στην ψυχολογία των παιδιών αλλά και όλης της οικογένειας. Σύμφωνα με την ψυχολόγo Leah B. Samler, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, αυτά τα “υποχρεωτικά” γεύματα έχουν πολλές “παρενέργειες¨ στην οικογένεια. “Στην εποχή μας, το οικογενειακό δείπνο συχνά δεν είναι ρεαλιστικό. Ακόμη και μια πίτσα το βράδυ αρκεί για να νιώσει ενωμένη η οικογένεια. Δεν χρειάζεται η ιεροτελεστία του μαγειρέματος”, μας λέει η ειδικός.

Υπάρχει βέβαια και η εμμονή κάποιων γονιών να ελέγχουν το τι τρώνε τα παιδιά τους. Τα παιδιά όμως δεν χρειάζονται “αστυνομία διατροφής”. Αυτή η αστυνόμευση οδηγεί σε γκρίνιες, δωροδοκίες, ανταμοιβές, διαπραγματεύσεις και δάκρυα. Οι ώρες του γεύματος πρέπει πρώτα απ′ όλα να μας φέρνουν πιο κοντά», εξηγεί η Leah B. Samler.

Και τα σπιτικά γεύματα;

Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι τα σπιτικά γεύματα είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα γεύματα των εστιατορίων, ωστόσο έρευνα που πραγματοποίησαν κοινωνιολόγοι από το North Carolina State University, μας λέει ότι δεν κάνει πάντα καλό, μια που το άγχος που δημιουργεί το καθημερινό μαγείρεμα στις νοικοκυρές, είναι τεράστιο.

Οι ερευνητές που ρώτησαν σχετικά 150 μητέρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πέρασαν 250 ώρες παρατηρώντας 12 οικογένειες σε βάθος χρόνου, κατέληξαν ότι το άγχος για μαγείρεμα, για οικογενειακή υγιεινή διατροφή, αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, δημιουργούν τεράστιο στρες στις σημερινές μητέρες.  

Διάβασε Γιατί το οικογενειακό τραπέζι δεν ενώνει (απαραίτητα) την οικογένεια στο TheNotebook.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT