Με ποιους τρόπους αλλάζει ένα παιδί τη ζωή μας;

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας την ψευδαίσθηση του ελέγχου;

Elle 17 Φεβ. 22
Με ποιους τρόπους αλλάζει ένα παιδί τη ζωή μας;

Δεν περίμενα ποτέ πως στα τέσσερά της η κόρη μου ακόμα θα με ξυπνούσε τη νύχτα και σίγουρα φαντάζει πολύ άδικο όταν ο νεότερος αδελφός της έχει πολύ καλό ύπνο.

Κάποια στιγμή προσπάθησα να της πω να μην μας ξυπνάει γιατί την επόμενη ημέρα θα είμαστε κουρασμένοι. Το σκέφτηκε για λίγο και μετά απάντησε: «Θα πιείς απλά περισσότερο καφέ».

Ήταν ακόμα ένα reminder για το πόσο τα παιδιά έχουν αλλάξει το πρόγραμμα και την καθημερινότητά μου – μαζί με τα επίπεδα καφεΐνης που πίνω καθημερινά. Όμως, εκτός από τις πιο επιφανειακές αλλαγές όπως οι παραπάνω, τα παιδιά μου με έχουν αλλάξει με πάρα πολλούς τρόπους.

Αρχικά, έχω συνειδητοποιήσει πόσο λίγο έλεγχο έχουμε εμείς οι γονείς, ακόμα κι αν νομίζουμε πως τα ελέγχουμε όλα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά αρχίζουν να μας επηρεάζουν ακόμα και πριν γεννηθούν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα βρέφη. Όταν δεν κοιμούνται εύκολα ή καλά, τότε οι γονείς κοιμούνται λιγότερο και έχουν περισσότερο στρες. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, το στρες και η αυπνία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μελαγχολία ή anxiety.

Διάβασε περισσότερα για το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις αλλαγές στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: