«Το παιδί μου με κάνει ό,τι θέλει»: 3 συμβουλές για τους γονείς που νιώθουν αβοήθητοι

Η παιδοψυχολόγος Dr Amanda Gummer, αναφέρει πως ενώ τα παιδιά θέλουν σταθερότητα και μία ρουτίνα, πρέπει να μάθουν να είναι ευέλικτα και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, καθώς αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για την ενήλικη ζωή τους.

Elle 10 Ιουν. 21
«Το παιδί μου με κάνει ό,τι θέλει»: 3 συμβουλές για τους γονείς που νιώθουν αβοήθητοι

Μερικές φορές νιώθεις τελείως ανίσχυρη μπροστά στο παιδί και είσαι πεπεισμένη πως «σε κάνει ό,τι θέλει». Όμως, σε διαβεβαιώ πως δεν είσαι μόνη σε αυτό. Όλοι οι γονείς ξέρουμε πως μερικές φορές απλά είναι πιο εύκολο να λες «ναι», από το να μπεις σε μία σειρά τσακωμών. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο αυτό να γίνει μία ρουτίνα. Αν για παράδειγμα εκείνο επιμένει να πίνει γάλα πριν πάει για ύπνο, πολλά βράδια μπορεί να λες απλά «ναι» γιατί είσαι πολύ κουρασμένη για οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, μπορεί να βρίσκεις χαριτωμένο τώρα όταν αρνείται πεισματικά, όμως καθώς μεγαλώνει θα είναι απλά κουραστικό και εξοντωτικό για σένα.

Αν έχει ήδη δημιουργηθεί μία τέτοια ρουτίνα, τότε βάλε μπροστά την ηλικία του ως επιχείρημα. «Είσαι οκτώ τώρα. Οπότε δεν μπορείς να το κάνεις αυτό πια γιατί έχεις μεγαλώσει. Όμως, μπορείς να κάνεις …. (και βάζεις αυτό που επιθυμείς)». Είναι σημαντικό να τελειώσεις τη φράση με κάτι θετικό ώστε να μην το νιώσει ως επίκριση.

παιδοψυχολόγο

Εξήγησε την αλλαγή

Είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσεις το «γιατί». Μίλησέ του με ηρεμία και ωριμότητα σχετικά με τη νέα καθημερινότητα, ή τη νέα ρουτίνα. Καθίστε μαζί καθώς απολαμβάνετε μία ζεστή σοκολάτα και είστε άνετα και οι δύο και μίλησέ του.

Πες του πως «καθώς μεγαλώνει πρέπει να κάνει πιο ‘μεγαλίστικα’ και ώριμα πράγματα». Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να μην νιώσει πως απλά το ανακοινώνεις, αλλά πως είναι ισάξιο μέλος της οικογένειας. Έτσι, μπορείς να συζητήσεις μαζί του σχετικά με την αλλαγή που θέλεις να γίνει και να του ζητήσεις να σου προτείνει και εκείνο κάποιες λύσεις.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές απο την παιδοψυχολόγο στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: