Γιατί οι single γυναίκες ζουν περισσότερο; #έρευνα

Η εικόνα της ευτυχισμένης παντρεμένης γυναίκας με παιδιά, καταρρίπτεται και οι single γυναίκες αποδεικνύεται πως ζούν περισσότερο και καλύτερα, εν αντιθέση με τους άντρες. Πάμε να δούμε μια έρευνα του διάσημου συγγραφέα και καθηγητή συμπεριφορισμού Paul Dolan που μας αποδεικνύει πως δε χρειάζομαστε εν τέλει κάποιον άντρα ή συγκεκριμένο οικογενειακό status για να είμαστε τελικά καλά με τον εαυτό μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με αυτάρκεια και δυναμισμό.

Elle 19 Φεβ. 22
Γιατί οι single γυναίκες ζουν περισσότερο; #έρευνα

Ας το παραδεχθούμε πια. Όλες οι single γυναίκες θα θέλαμε να υπάρχει μια επιστημονική επιβεβαίωση που να στηρίζει την επιλογή μας να πορευόμαστε μόνες στη ζωή και να είναι οκ αυτό, ειδικά μετά τα ακατάπαυστα σχόλια που πολλές λαμβάνουμε κατά καιρούς από το οικογενειακό περιβάλλον, ειδικά μετά τα 30 σχετικά με το «πότε θα νοικοκυρευτούμε».

Και να που η επιστήμη μας προσφέρει άλλη μια φορά το ζητούμενο με αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι single γυναίκες όχι μόνο ζούν περισσότερο, αλλά είναι και πιο ευτυχισμένες σε σχέση με τις παντρεμένες-με-παιδιά φίλες τους. Την έρευνα αυτή διεξήγαγε ένας ειδικός στην έννοια της ευτυχίας, συγγραφέας και καθηγητής συμπεριφορισμού, ο Paul Dolan.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Απο κοινωνικής πλευράς, υπάρχουν μερικοί αρκετά καλοί λόγοι. Ο Dolan, καθηγητής συμπεριφορικής επιστήμης στο London School of Economics, είπε πως τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως οι «παραδοσιακοί» τρόποι ή μέθοδοι επίτευξης της πολυαναμενόμενης ευτυχίας της γυναίκας, όπως το να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά, δεν συνάδουν πλέον με τη σύγχρονη αντίληψη γύρω από την έννοια της ευτυχίας. Όσο για τους άνδρες; Είναι ακριβώς το αντίθετο.

single

«Οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλες υποομάδες πληθυσμού, αλλά μόνο όταν ο/η σύζυγός τους είναι στο δωμάτιο. Όταν ερωτήθηκαν μόνοι τους, απάντησαν πως είναι εντελώς μίζεροι και δυστυχισμένοι», είπε ο καθηγητής Dolan στο Hay Festival, στην Ουαλία.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά διαχρονικά δεδομένα που ακολουθούν τους ίδιους ανθρώπους στην πάροδο του χρόνου, αλλά θα κάνω μια μεγάλη γενίκευση στα αποτελέσματα αυτών και θα πω απλώς: Αν είσαι άντρας, πιθανότατα θα πρέπει να παντρευτείς. Εάν όμως είσαι γυναίκα , μην ασχοληθείς περεταίρω με το θέμα γάμος.» Σύμφωνα με τον Dolan, οι άντρες ωφελούνται περισσότερι από τον έγγαμο βίο γιατί τους βοηθά  να «ηρεμήσουν» και να παίρνουν πιο συνειδητές αποφάσεις.

«Παίρνουν λιγότερα ρίσκα, βγάζουν περισσότερα χρήματα στη δουλειά και ζούν λίγο περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες πρέπει να βιώσει όλη αυτή τη διαδικασία του συντρόφου της και επιπλέον να ζήσει λιγότερο απ’ότι θα μπορούσε αν δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Η πιο υγιής και ευτυχισμένη υποομάδα πληθυσμού είναι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή δεν είχαν παιδιά », εξήγησε ο Dolan.

single

Αυτό προφανώς και δεν σημαίνει ότι ο γάμος και τα παιδιά είναι εγγενείς πηγές δυστυχίας. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο γάμος παρέχει επίσης ορισμένα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά, τα οποία ο Dolan πιστεύει ότι μπορούν να αποδοθούν σε συνδυαστικά υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στα παντρεμένα ζευγάρια να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα, γνωρίζοντας ότι ο σύντροφός τους είναι εκεί για να “σηκώσει μαζί τους το βάρος”.

Ωστόσο, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία υπέρ της ανύπαντρης γυναίκας, η Dolan σημείωσε πως ενώ ο ορισμός της επιτυχίας και της ευτυχίας μας εξελίσσεται, ορισμένες ανύπαντρες γυναίκες μπορεί να βιώσουν ακόμη ένα επίπεδο κοινωνικού στίγματος σχετικά με το ότι δεν έχουν παντρευτεί ή κάνει παιδιά και έτσι αισθάνονται πιο δυστυχισμένες.

«Βλέπεις μια ανύπαντρη γυναίκα 40 ετών, που δεν είχε ποτέ παιδιά και αυτομάτως σκέφτεσαι “Κρίμα, έτσι δεν είναι; Ίσως μια μέρα θα συναντήσει ένα καλό παιδί και θα νοικοκυρευτεί.” Όχι, ίσως θα συναντήσει τον λάθος άντρα και πάλι θα νοικοκυρευτεί. Ίσως τέλος να γνωρίσει έναν άντρα που την κάνει λιγότερο ευτυχισμένη και υγιή και θα ζήσει πολύ λιγότερο απ’ότι θα μπορούσε.”

single

Αναλωνόμαστε τόσο να επικρίνουμε τις επιλογές των άλλων με βάση ξεπερασμένα και ευτελή πλεον κοινωνικά πρότυπα, όπως αυτό της παντρεμένης γυναίκας με παιδιά και ξεχνάμε πόσο δυναμικές είναι πραγματικά οι γυναίκες και πόσο ικανές να επιβιώσουν και να ακμάσουν μόνες τους με το δυναμισμό τους και τις επιλογές τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι επιλογές μας να είναι σεβαστές. Ακόμη και οι γυναίκες που είναι single αλλά δε θέλουν να είναι, ίσως μετά από αυτό το άρθρο να αναθεωρήσουν για την ανάγκη ενός συντρόφου. Αφού και η Δέσποινα Βανδή, είχε πιάσει ήδη το νόημα το 1997  που κυκλοφόρησε το εθνικό άσμα των singles “Περιττός” δηλαδή 23 ολόκληρα χρόνια πρίν, καιρός είναι και για μας να συνειδητοποιήσουμε πως ναι! Περνάμε και μόνες μας καλά και όχι μόνο καλά, καλύτερα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT