Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σου δημιουργεί μελαγχολία; Να πώς θα το αντιμετωπίσεις

Στο κάτω κάτω είναι απλά άλλη μία μέρα.

Elle 13 Φεβ. 23
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σου δημιουργεί μελαγχολία; Να πώς θα το αντιμετωπίσεις

Η 14η Φεβρουαρίου είναι μία ημερομηνία γεμάτη προσδοκίες. Στόχος είναι να περάσουμε μια διασκεδαστική, ρομαντική ημέρα με καρδιές και σοκολάτα. Αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζουμε, μπορεί να αισθανόμαστε μόνοι και λυπημένοι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με την Danielle Massi, LMFT, θεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του «The Wellness Collective», πολλή θλίψη για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πηγάζει από τη σύγκριση. «Μπορεί να βρεθείτε να συγκρίνετε την κατάστασή σας με τους γύρω σας ή με τα τέλεια ζευγάρια στα social media».

Η γιορτή αυτή έχει επίσης τη δυνατότητα να ανασύρει πληγωμένα συναισθήματα, λέει η θεραπεύτρια Julie Williamson, LPC, NCC, RPT. «Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι επώδυνη για όσους έχουν χάσει πρόσφατα την αγάπη στη ζωή τους λόγω ενός χωρισμού». Πρακτικά φωτίζει αυτές τις πληγές, κάνοντας τες να πονούν περισσότερο σε σχέση με άλλες ημέρες του χρόνου. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι μπορεί να αισθανόμαστε ήδη άσχημα που είμαστε single και θα θέλαμε πολύ μία σχέση στη ζωή μας, η οποία όμως δεν έχει συμβεί.

θλίψη

Αλλά, ακόμα και αν η μέρα σου δεν θα έχει μόνο σοκολάτες και τριαντάφυλλα, δεν έχει καμία σημασία, γιατί σίγουρα μπορείς να περάσεις και μόνη σου καλά. Παρακάτω, οι θεραπευτές μοιράζονται μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη θλίψη εν όψει του Αγ. Βαλεντίνου

1. Βγάλε τον εαυτό σου ραντεβού

«Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά», λέει η Shawnessa Devonish LCPC, NCC, κλινική επαγγελματίας σύμβουλος. Αν σου αρέσει να διαβάζεις, κάνε μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο. Αν σου αρέσει να παίρνεις καθαρό αέρα, πήγαινε μια βόλτα στο πάρκο. Θα μπορούσες ακόμη και να βγάλεις τον εαυτό σας για δείπνο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο στην αρχή, λέει η Devonish, αλλά θα αναπτύξεις μια ενισχυμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και ευτυχίας εάν κάνεις θετικά πράγματα για τον εαυτό σου.

2. Μοιράσου την αγάπη

Αντί να εύχεσαι να είχες ένα σύντροφο, βρες κάποιον άλλο για να περάσεις χρόνο μαζί του. «Αυτή η μέρα είναι μια γιορτή αγάπης και δεν χρειάζεται να αφορά πάντα τη ρομαντική αγάπη», λέει η Δρ Nikki Goldstein, σεξολόγος και συγγραφέας του «Single But Dating». Κάλεσε στο σπίτι την οικογένειά σου, κάνε παρέα με την κολλητή σου ή βγες έξω «Είναι μια μέρα για να γιορτάσεις κάτι θετικό, ανεξάρτητα από την κατάσταση της σχέσης σου», λέει η Goldstein.

θλίψη

3. Ονόμασε αυτό που νιώθεις

Είναι εντάξει να είσαι λυπημένη. Αλλά αν θέλεις να το ξεπεράσεις, δοκίμασε να δώσεις ένα όνομα σε αυτό που νιώθεις. «Όταν αναγνωρίζουμε τον πόνο μας, βρισκόμαστε σε ένα συνειδητό μέρος όπου μπορούμε να τον φροντίσουμε», λέει η Williamson. «Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν πόνο, μοναξιά, απώλεια κ.λπ. Η αναγνώριση του πόνου μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι».

Το να ονομάσεις τον πόνο σου, σου δίνει τη δυνατότητα να τον αντιμετωπίσεις επίσης. «Λέγοντας «Νιώθω λυπημένη» μπορες να ξεκινήσεις τη διαδικασία κάλυψης των συναισθηματικών σου αναγκών», λέει η θεραπεύτρια Jessica McCoy, LMFT. Συντονίσου σε αυτό που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και, στη συνέχεια, αναζήτησε το. Θα βοηθούσε να καλέσεις έναν φίλο; Να πάρεις έναν υπνάκο; Να πας μια βόλτα; Κάνε ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνεις.

4. Δημιούργησε νέες παραδόσεις

Αν έβγαινες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά είσαι ελεύθερη φέτος, μην στεναχωριέσαι, απλώς δημιούργησε μια νέα παράδοση. Η Δρ Dawn Michael, κλινική σεξολόγος και ειδικός στις σχέσεις, προτείνει να περάσεις την ημέρα σου με έναν φίλο για να κρατήσεις το μυαλό σου μακριά από αρνητικές σκέψεις. Σκέψου επίσης να γιορτάσεις τη  Galentine’s Day, σε στυλ Parks & Rec. Αυτή είναι μια μέρα που προορίζεται για να γιορτάσεις τη φιλία, οπότε προγραμμάτισε να κάνεις κάτι διασκεδαστικό με τους φίλους σου στις 13 Φεβρουαρίου.

θλίψη

5. Κάνε μια λίστα με τα θετικά 

Το να καταγράψεις τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τη σημασία αυτής της ημέρας και ίσως ακόμη και το τοπίο των ραντεβού γενικότερα. «Προσπάθησε να δώσεις μια άλλη προοπτική για τις σχέσεις και πόσο σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίζουν στη ζωή σου», λέει η θεραπεύτρια σχέσεων Aimee Hartstein, LCSW. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να είναι ελεύθεροι, γι’ αυτό υπενθύμισε στον εαυτό σου όλα όσα έχει να προσφέρει.

6. Αγνόησε τη!

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, περάσε τη μέρα σου όπως θα έκανες και με κάθε άλλη ημέρα, λέει η κλινική κοινωνική λειτουργός Kimberly Perlin, LCSW-C. Πήγαινε στη δουλειά, πήγαινε στο γυμναστήριο, παρακολούθησε την αγαπημένη σου εκπομπή, ή οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει ένα τυπικό βράδυ Δευτέρας. Πριν το καταλάβεις, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα τελειώσει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT