Το να κρατάμε μυστικά κάνει καλό ή κακό στη υγεία μας;

Όλοι κρατάμε ή έχουμε κρατήσει μυστικά στη διάρκεια της ζωή μας. Πώς επηρεάζει όμως αυτό την υγεία μας;

Elle 02 Ιουλ. 22
Το να κρατάμε μυστικά κάνει καλό ή κακό στη υγεία μας;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Michael Slepian, Ph.D., συγγραφέα του «The Secret Life of Secrets», ο μέσος άνθρωπος κρατά 13 μυστικά. Ερευνώντας χιλιάδες μυστικά μέσω ανώνυμων ερευνών (πείτε τον επαγγελματία φύλακα των μυστικών!), συνέταξε μια λίστα με 38 κατηγορίες μυστικών που οι άνθρωποι συνήθως κρατούν για τον εαυτό τους. «Το 97% των ανθρώπων έχει τουλάχιστον ένα μυστικό από τη λίστα αυτή τη στιγμή και ο μέσος άνθρωπος κρατά 13 μυστικά από αυτή τη λίστα των 38 κάθε δεδομένη στιγμή», λέει.

Δεν είναι απαραίτητο κάθε μυστικό να είναι μια τεράστια life-altering πληροφορία, αλλά παρόλα αυτά, όλοι αυτοί οι σκελετοί στην ντουλάπα μπορούν να γίνουν αρκετά επιβαρυντικοί. Στην πραγματικότητα, ο Slepian λέει ότι το να κρατάς μυστικά μπορεί τελικά να βλάψει την ευημερία σου, ενώ ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο μυστικών μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία. Μάθε παρακάτω, εάν τα μυστικά που κρατάς μπορούν να ενισχύσουν ή να βάλουν εμπόδια στους στόχους υγείας σου.

Πώς τα μυστικά μπορούν να βλάψουν την υγεία σου;

«Όταν οι άνθρωποι κρατούν μυστικά, συνήθως προσπαθούν να προστατεύσουν κάτι», σημειώνει ο Slepian. Επομένως, είναι λογικό να δίνεις θετική χροιά στο να κρατάς μυστικά για να μην πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου άλλου, τη δική σου φήμη κ.λπ. Ωστόσο, το μέσο μυστικό βλάπτει την ευημερία μας σύμφωνα με τον Slepian. «Το κόστος είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε», σημειώνει.

μυστικά

Δεν είναι αυτό καθαυτό το είδος του μυστικού που είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σο. Για παράδειγμα, δεν είναι ότι κάποιος που έχει περισσότερα από 13 μυστικά παλεύει περισσότερο από κάποιον που κρατά μόνο 3. «Κανένα συγκεκριμένο μυστικό δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές για εσάς», λέει ο Slepian. «Ένα μυστικό είναι επιβλαβές για σένα όταν πιάνεις τον εαυτό σου να το μηρυκάζει. Όταν βρίσκεσαι κολλημένος σε αυτό και δεν είσαι σίγουρος τι να κάνεις ή ντρέπεσαι», εξηγεί. Εάν το μυαλό σου περιπλανιέται συχνά σε αυτό το μυστικό ξανά και ξανά και ξανά, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την ευημερία σου.

Ο Slepian έχει έρευνα για να το υποστηρίξει. Σε μια μελέτη του 2019, διαπίστωσε ότι η συνεχής σκέψη για μυστικά μπορεί να αυξήσει την κούραση προκαλώντας συναισθήματα απομόνωσης, που με τη σειρά του μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη ικανότητα συγκέντρωσης σου και στην απόδοση σου στην εργασία.

Σημειώνει επίσης ότι αν είσαι κάποιος που κρατά μυστικά ως τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων, πιθανότατα δεν εργάζεσαι γι’ αυτά τα προβλήματα με παραγωγικό τρόπο. «Αν απλώς τα απωθήσεις και φοβάσαι πολύ να ανοιχτείς, δεν θα κάνεις τις συζητήσεις που χρειάζεσαι για να τα λύσεις», εξηγεί. Η κοινωνική σύνδεση είναι πολύ σημαντική για την ψυχική και σωματική υγεία. Η έρευνα έχει δείξει μάλιστα ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση. Όμως, κρατώντας μυστικά, μπορεί να μην καταφέρεις ποτέ να γκρεμίσεις πλήρως αυτό το συναισθηματικό τείχος.

μυστικά

Πώς τα μυστικά μπορούν να βοηθήσουν την υγεία σου.

Εντάξει όλα αυτά, αλλά τεχνικά υπάρχουν στιγμές που το να κρατάς μυστικά μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ευημερία σου. Τι συνιστά λοιπόν ένα «υγιεινό» μυστικό; Σύμφωνα με τον Slepian, τα καλά μυστικά περιλαμβάνουν κάποιο είδος συναρπαστικής αποκάλυψης, για παράδειγμα, εάν σχεδιάζεις μια πρόταση γάμου ή αν θέλεις να ανακοινώσεις μια συναρπαστική νέα πληροφορία για τη ζωή σου στην οικογένεια και τους φίλους σου.

Οι πληροφορίες θα ανακαλυφθούν κάποια στιγμή, αλλά μπορείς να ελέγξεις την αποκάλυψη, γι’ αυτό ακριβώς αυτά τα μυστικά σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο καλά. «Επειδή έχετε ορίσει μία ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης στο μέλλον και σχεδιάζετε πώς θα αποκαλύψετε αυτές οι πληροφορίες, νιώθετε ότι έχετε πραγματικά τον έλεγχο των θετικών σας μυστικών. Και αυτό είναι ένα πραγματικά υγιές συναίσθημα», λέει ο Slepian. Όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, ζούμε μια πιο υγιεινή ζωή και αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες της. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο ζουν περισσότερο!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT