Menu

For the dreamers, the free spirits, the young at heart: ELLE is back!

Eπειτα από απουσία µηνών από τα περίπτερα και το διαδίκτυο, το ELLE, το ELLE.gr και τα αccounts του ELLE στα social media επέστρεψαν µε την ίδια οµάδα σε νέα στέγη για να δώσουν αυτό που εσείς αγαπάτε κι εµείς λατρεύουµε: ένα έντυπο που, από την πρώτη µέρα που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1988, υπακούει στη φαντασία, το προσωπικό στυλ και την απόλαυση του να είσαι γυναίκα. Το free spirit, που αποτελεί την πεµπτουσία του περιοδικού, ανέτρεψε κανόνες στη µόδα, την οµορφιά, τη διακόσµηση.
Αυτή τη δηµιουργική αναρχία ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγµή. Στήνοντας τις σελίδες µας κάθε µήνα, παίζουµε µε όσα µας φτιάχνουν το κέφι, δηµιουργούµε εκδόσεις που θα θέλαµε να διαβάζουµε κι εµείς οι ίδιοι για να µας κάνουν να ονειρευόµαστε, να εµπνεόµαστε, να επιθυµούµε. Tο ΕLLE δεν είναι απλώς ένα concept, αλλά ένας καθρέφτης ο οποίος απεικονίζει τις αληθινές γυναίκες, που δεν φοβούνται να έχουν το δικό τους στυλ, που δεν διστάζουν να πουν τη γνώµη τους, να καυτηριάσουν ό,τι δεν τους αρέσει, να στηρίξουν µε σθένος όλα όσα τις κάνουν να χαµογελούν. Το έβλεπα κάποτε στα γράµµατα των αναγνωστριών µας ή στις έρευνες που έκανε το ELLE για να πιάνει τον παλµό των κοριτσιών του, ενώ τώρα πια το αναγνωρίζω στους δρόµους, στα κοινωνικά δίκτυα, στα emails: οι γυναίκες δεν µασάνε µε τίποτα. Βάζουν το µυαλό τους να δουλέψει για να ξεπεράσουν τα εµπόδια, δεν παραιτούνται από τα όνειρά τους όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, αποδέχονται τον εαυτό τους και δεν ντρέπονται γι' αυτό που είναι… Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι όλο και περισσότερες επαναστατούν σε όσους αποπειραθούν να τις στριµώξουν στη γωνία για να τις πατρονάρουν, να τις εκµεταλλευτούν, να τις υποτιµήσουν, να τις τροµάξουν. Αυτό φαίνεται σε όλα όσα κάνουν: στο σπίτι τους, όπου καταρρίπτουν τα «πρέπει» των προηγούµενων γενεών που δεν θέλησαν να κληρονοµήσουν, στο ντύσιµό τους αφού στα χρόνια του street style όλα επιτρέπονται, στην κοινωνία όπου συµµετέχουν αυθόρµητα σε κινήµατα για την υπεράσπιση των δικαιωµάτων τους.   
 Δείτε τι γίνεται στον κόσµο αυτή τη στιγµή: το διεθνές κύµα κατά της γυναικείας κακοποίησης, που ξεκίνησε από το Χόλιγουντ µε τις αποκαλύψεις των µεγαλύτερων σταρ ότι υπήρξαν θύµατα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις µέσω του hashtag #metoo στα social media. Ο νέος φεµινισµός ξεκίνησε προεκλογικά στην Αµερική από τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά γρήγορα ξέφυγε από την καµπάνια των Δηµοκρατικών και έγινε κίνηµα. Πέρα από πολιτικές, δεξιές ή αριστερές, οι γυναίκες διεκδικούν ισότητα, αντιδρούν στις φυλετικές διακρίσεις, σπάνε τα ταµπού, τιµωρούν το σεξισµό και παλεύουν µε δηµιουργικούς τρόπους να περάσουν τα µηνύµατά τους. Αυτές οι γυναίκες είναι για µένα µεγάλη ελπίδα. Η εφηβική ορµή τους και η σπίθα του ανθρώπου που ξέρει ότι τα αδιέξοδα είναι αυτά που τελικά του ανοίγουν νέα παράθυρα όταν βλέπει όλες τις πόρτες να κλείνουν, µε εµπνέουν. Για να ελπίζω, να προσπαθώ, να δηµιουργώ. Σ΄ αυτά τα ανυπότακτα πνεύµατα αφιερώνω αυτό το τεύχος, τη νέα µας αρχή και όσα ωραία έπονται.

Φλώρα Τζηµάκα
ftzimaka@alphamag.gr