Φωτεινή Σιάνου: «Αυτοπροσδιορίζομαι ως ακτιβίστρια για την ειρήνη, τη μη βία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων»

H πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) απαντά στο ερώτημα γιατί το #τοΜέλλονΕιναιΓυναίκα. Πρόκειται για ένα project του ELLE στο οποίο συμμετέχουν 41 προσωπικότητες και μιλούν για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα.

Elle 08 Μαρ. 19
Φωτεινή Σιάνου: «Αυτοπροσδιορίζομαι ως ακτιβίστρια για την ειρήνη, τη μη βία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων»

Ονομάζομαι και αυτοπροσδιορίζομαι ως ακτιβίστρια για την ειρήνη, τη μη βία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Είμαι φεμινίστρια. Έχω συμμετάσχει στους μεγάλους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, για το δικαίωμα στην εργασία, για την ίση αμοιβή, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που περιλαμβάνει όσα γίνονται εντός της οικίας (τα εν οίκω μη εν δήμω) και όσα γίνονται εκτός του σπιτιού και εντός του εργασιακού χώρου (σεξουαλική παρενόχληση). Οι κατακτήσεις μας, μεγάλες και σημαντικές. Στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στην εκπαίδευση. Ποια μητέρα διανοείται σήμερα να μη σπουδάσει η κόρη της; Κάθε βήμα μπροστά είναι ένας αγώνας. Στον χώρο της εργασίας προχωρήσαμε ώστε να περάσουν οι γυναίκες και στα λεγόμενα «αντρικά» επαγγέλματα. Το καταφέραμε και αυτό. Και έτσι οι νεότερες γενιές πίστεψαν ότι έχουμε τελειώσει με την ισότητα των φύλων. Ότι τώρα έχουμε τα πάντα. Αυτή η διαπίστωση είναι χαρά μεγάλη και ικανοποίηση, μόνο που δεν είναι έτσι! Η ισότητα των φύλων είναι σαν την δημοκρατία, χρειάζονται και οι δύο προστασία και περιφρούρηση. Με κάθε βήμα μπροστά διαπιστώνουμε ότι η ισότητα των φύλων μάς διαφεύγει, κάπου αλλού πάει και κρύβεται. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να μπουν στα σώματα ασφαλείας, όμως υπάρχει το εμπόδιο του ύψους – πρέπει να είναι 1.70. Γυναίκες πρωταγωνιστούν πλέον στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά τα κέντρα μεταφέρονται σε μέρη όπου εκείνες δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Με αγώνες περάσαμε τον νόμο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, φτιάξαμε δομές, γραμμές SOS, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε, αλλά παράλληλα έχουμε γυναικοκτονίες, τη μία μετά την άλλη. Δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κατέβασε τη χώρα μας στους δείκτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των φύλων στον αριθμό 78, από την θέση 69 που κατείχαμε το 2006. Ο δρόμος είναι μακρύς, μα κάθε βήμα μπροστά προσθέτει φως στον αγώνα των γυναικών όλου του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις του αφιερώματος #ΤοΜέλλονΕίναιΓυναίκα εδώ: elle.gr/tomelloneinaigynaika

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT