10 κανόνες για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις για πάντα

Πώς θα κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό για πάντα στη ζυγαριά; Ποιες συνήθειες βοηθούν μακροπρόθεσμα και ποιες βάζουν εμπόδια.

Elle 14 Φεβ. 20
10 κανόνες για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις για πάντα

1. Μην το λες «δίαιτα», πες το «τρόπο ζωής»

«Για να χάσεις βάρος για πάντα, πρέπει να κάνεις μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μερικές παρασπονδίες πού και πού δεν επιτρέπονται» επισημαίνει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Από τη θεωρία στην πράξη: Τα κιλά που χάνεις στο ξεκίνημα μιας δίαιτας ανεβάζουν τη διάθεσή σου και σε κινητοποιούν για να συνεχίσεις. Γι’ αυτόν το λόγο οι διατροφολόγοι είναι συνήθως πιο αυστηροί τις 2 πρώτες εβδομάδες. Καλό είναι, λοιπόν, αρχικά να κόψεις τη ζάχαρη και το αλκοόλ και να αποφεύγεις την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων.

«Έπειτα από αυτή την περίοδο ένταξε σταδιακά μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές
στη διατροφή σου για ένα πλάνο που θα μπορείς να ακολουθείς μακροπρόθεσμα» συμβουλεύει η ειδικός.

2. Βάλε την άσκηση στο μενού

Με τη γυμναστική καις πολλές θερμίδες και λίπος, ενώ, χτίζοντας μυϊκό ιστό, ενισχύεις το μεταβολισμό σου. Δυστυχώς, ο οργανισμός σου είναι βιολογικά προγραμματισμένος να «κλειδώνει» στα παραπανίσια κιλά!

Έτσι, όπως έχουν δείξει μελέτες σχετικά με τη μείωση βάρους, όταν αρχίζεις να ασκείσαι, το σώμα σου αισθάνεται το έλλειμμα και αυξάνει τα μηνύματα πείνας. Αν δεν είσαι συγκεντρωμένη στο στόχο σου, θα φας όλες τις θερμίδες που έχεις κάψει – και μερικές ακόμη!

Από τη θεωρία στην πράξη: Η αεροβική άσκηση είναι η κορυφαία επιλογή και η διαλειμματική προπόνηση ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.

«Συμβάλλουν στο χτίσιμο άλιπου μυϊκού ιστού, που αυξάνει το μεταβολισμό και τις θερμίδες που καις ακόμη και όταν κοιμάσαι» εξηγεί ο Lance Dalleck, PhD, επίκ. καθηγητής Άσκησης και Επιστήμης των Σπορ στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Κολοράντο. Η συμβουλή του; «Κάνε
2 με 3 ημέρες την εβδομάδα προπόνηση ενδυνάμωσης. Πρόσθεσε μερικές προπονήσεις αεροβικής, όπου σε καθεμία θα καις 250-400 θερμίδες».

3. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες

Για να μειώσεις το βάρος σου, πρέπει να τρως λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καις για ενέργεια. Το είδος του φαγητού όμως που επιλέγεις μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Οι επεξεργασμένες τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες ή ζάχαρη μπορεί να
προκαλέσουν φλεγμονή που διαταράσσει τα ορμονικά μηνύματα που λένε στον εγκέφαλό σου ότι έχεις χορτάσει» σημειώνει η ειδικός. Το αποτέλεσμα; Τρως περισσότερο.

Από τη θεωρία στην πράξη: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πλήρεις τροφές, φρέσκα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά που θα σε χορτάσουν, ενώ κάθε θερμίδα τους θα ωφελεί τον οργανισμό σου. Σε λίγο καιρό ο εγκέφαλός σου θα μπορεί και πάλι να αντιληφθεί τα μηνύματα πείνας και κορεσμού και θα είναι πιο εύκολο να περιορίσεις την ποσότητα της τροφής και να προχωρήσεις σε καλύτερες επιλογές.

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr.
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT