10 λάθη που κάνεις στο καλοκαιρινό σου workout

Το καλοκαίρι σίγουρα μας εμπνέει πολύ περισσότερο να πραγματοποιήσουμε με συνέπεια το workout μας. Μήπως όμως η υπερβολική προσύλωση μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθη;

Elle 16 Αυγ. 22
10 λάθη που κάνεις στο καλοκαιρινό σου workout
Cover photo @oysho

Όσον αφορά την εφίδρωση κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, τα κοινά λάθη μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε κινδύνους για την υγεία. Με την αυξανόμενη υγρασία και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να έχετε μια σταθερή λίστα ελέγχου για το τι δεν πρέπει να κάνετε – τόσο για να είστε ασφαλείς όσο και για να σας επιτρέπουν να αποδίδετε στο μέγιστο.

Εάν έχετε περάσει όλο το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη σε εσωτερικούς χώρους, ελέγξτε αυτήν τη λίστα με τα κοινά λάθη της καλοκαιρινής προπόνησης πριν προχωρήσετε στην υπαίθρια προπόνησή σας.

workout

1. Δεν πίνετε νερό εως ότου διψάσετε

Η άσκσηση στη ζέστη σημαίνει χρήση όλων των πηγών νερού από το σώμα σας για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία σας. Όταν δεν εφοδιάζετε σωστά ο οργανισμός, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκής αίσθηση κούρασης και κατά βάση να σας κάνει λιγότερο λειτουργικούς απ’ότι συνήθως. Η απόδοση και η διάθεσή σας πέφτει. Αυτό μπορεί να αποτραπεί αν έχετε πάντα μαζί σας -τουλάχιστον- ένα μπουκάλι νερό και να εφιδατώνεστε συχνά.

2. Αμελείτε το αντιηλιακό σας

Ακόμη κι όταν έχει συννεφιά έξω, ο ήλιος συνεχίζει να διαπερνά τις βλαβερές του ακτίνες. Συνίσταται αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστο 30 SPF και εφαρμογή κάθε 2 ώρες αν θέλετε να προπονηθείτε σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι.

3. Δεν δίνετε σημασία στην ώρα της ημέρας

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αυξομειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ώρες 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι και σίγουρα πρέπει να προτιμούμε το workout σε εσωτερικούς χώρους, όταν έχει καύσωνα.

4. Προτιμάτε το υψόμετρο

Σαφώς και είναι πολύ πιο ευχάριστο να αθλείται κανείς στη φύση, όμως ακόμη και αυτό επιφυλάσσει κινδύνους μιας και σε μεγάλο υψόμετρο το οξυγόνο είναι λιγότερο. Προπαθείστε να μένετε κοντά στο επίπεδο της θάλασσας και σταδιακά να ανεβαίνετε.

5. Λάθος ρουχισμός

Τα ρούχα που αγκαλιάζουν το σώμα ή που έχουν ως βάση το υλικό του πολυεστέρα, σίγουρα δεν αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα καλοκαιρινό workout. Προτιμήστε φαρδιά άνετα ρούχα σε ανοιχτά χρώματα που δεν “τραβουν ”  τις ακτίνες του ηλίου.

6. Παίρνετε πάντα μαζί το κατοικίδιό σας

Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απο το να κάνεις jogging με το σκύλο σου όταν ο καιρός ζεσταίνει. Όμως οι καλοκαιρινές θερμοκρφασίες είναι πλούσιες σε υγρασία και μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα σκυλιά. Τα ζώα, λόγω του τριχώματός τους νιώθουν πολύ εντονότερα τη θερμοκρασία απ’ ότι εμείς. Συνεπώς η καλύτερη επιλογή , ειδικά για τις θερμότερες μέρες είναι να αφήνετε το κατοικίδιό σας στη δροσία του σπιτιού σας και όταν έρθει το σούρουπο να σκεφτείτε αν θέλετε να σας συνοδεύσει.

workout

7. Αμελείτε τους ηλεκτρολύτες

Οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνει πως η υπερβολική εφίδρωση, μπορεί να οδγήσει σε σημαντική απώλεια ηλεκτρολυτών. Αν σκέφτεστε να εδραιώσετε το καλοκαιρινό workout σας ως μια καθημερινή δραστηριότητα, τότε θα πρέπει να αναπληρώσετε με κάτι περισσότρο από απλό νερό. Για παράδειγμα επιλογές που περιέχουν ηλεκτρολύτες είναι τα energy drinks ακόμη και νερό καρύδας, χυμός κεράσι και σοκολατούχο γάλα, που κρατούν τη γλυκόζη στα σωστά επίπεδα.

8. Ζητάτε πολλά περισσότερα απο την απόδοσή σας

Αν η αντοχή σου είχε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, για παράδειγμα ενός συνεχόμενου 30 λεπτου workout, σίγουρα θα πρέπει να περιμένεις πως οι επιδόσεις σου θα πέσουν με την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά λογικό. Δε μπορεί να έχει την ίδια επίδοση στους 25 βαθμούς του γυμναστηρίου και στους 38 βαθμούς σε εξωτερικό χώρο.

9. Δεν κοιτάτε το δελτίο καιρού

Δεν γίνεται να προγραμματίσεις την καθημερινή σου άσκηση χωρίς να ξέρεις σε τι επίπεδο βρίσκεται η εξωτερική θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες. Αν προλαμβάνεις και ενημερώνεσαι εγκαίρως, μπορείς να προσαρμόσεις και καλύτερα το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να μη χάνεις προπονήσεις.

workout

10. Υπερβολή

Σίγουρα το καλοκαιρινό σώμα δε “χτίζεται” μόνο του, όμως η υπερβολή στα workouts και στην έντασή τους, αυξάνει το ρίσκο να οδηγηθείτε σε κάποιο τραυματισμό. Μην αμελείτε τα σημάδια που δίνει το σώμα σας και μερικές φορές είναι προς το συμφέρον σας να κάνετε ένα διάλειμμα και να ανακτήσετε δυνάμεις. Αν νιώσετε εξάντληση, ζαλάδα ή ναυτία, ακούστε το σώμα σας και σταματήστε. Μπορείτε να προσπαθήσετε με καταλληλότερες συνθήκες να πετύχετε τους στόχους σας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: