Τώρα, περισσότερο από ποτέ, με την έξαρση της COVID-19, πρέπει να βρούμε φυσικούς τρόπους να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ισορροπημένη διατροφή, ο αρκετός ύπνος και η καθημερινή άσκηση είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία και ευεξία. Αλλά χρειαζόμαστε να ακολουθούμε και μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας.
«Το σώμα μας χρησιμοποιεί και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά όταν προέρχονται από ολόκληρες φυσικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά , παρά από επεξεργασμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα.» λέει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος B.Sc (Hons), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietic Association (www.kokkalidiet.gr).
Η κατανάλωση μιας ποικιλίας από αυτά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου είναι απαραίτητη. Όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο σου με μια ποικιλία επιλογών από την παρακάτω λίστα, τόσο το καλύτερο. Δες τι θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου και ποιες τροφές προτείνει η ειδικός.
1. Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή και φρούτα
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο, kale και ακτινίδια πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που είναι το μυστικό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
2.Βήτα-καροτίνη: Πορτοκαλί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι μια αντιφλεγμονώδης βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει τα αντισώματά σου να ανταποκριθούν στις τοξίνες, όπως σε έναν ιό. Τα καρότα, το σπανάκι, τα χόρτα, η γλυκοπατάτα είναι όλα εξαιρετικές πηγές βήτα-καροτίνης. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, επομένως η κατανάλωση τροφών με καλά λιπαρά θα βοηθήσει στην απορρόφησή της. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός που τονώνει το ανοσοποιητικό είναι τα καρότα με χούμους ή μια σαλάτα σπανάκι με αβοκάντο ή ελαιόλαδο στο dressing.