Σίγουρα γνωρίζεις ότι κάποιες τροφές σου προκαλούν φούσκωμα, όπως τα πολύ αλμυρά φαγητά ή τα ανθρακούχα ποτά(διαίτης και μη). Ωστόσο, γνωρίζεις ότι κάποιοι συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα; Η Nadya Andreeva, μία πιστοποιημένη προπονήτρια ευεξίας και συγγραφέας του βιβλίου Happy Belly, μας εξηγεί ποια είναι τα χειρότερα για την πεπτική σου οδό «ζευγαρώματα» τροφών και τι μπορείς να φας αντί αυτών.
Γαλακτοκομικά προϊόντα + Άμυλο
Και ναι η πίτσα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήδη χρειάζονται αρκετό χρόνο για να τα χωνέψεις. Όταν μετά προσθέτεις και το άμυλο στην εξίσωση, τότε χρειάζεται ακόμα περισσότερος χρόνος και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα, επειδή το άμυλο όταν παραμένει για πολλή ώρα στην πεπτική σου οδό αρχίζει να ζυμώνεται, προκαλώντας αέρια και ενοχλητικό φούσκωμα», αναφέρει η Andreeva.
Για μία πιο ασφαλή επιλογή καλύτερα να παραλείψεις το ψωμί και να συνοδεύσεις το γαλακτοκομικό της επιλογής σου με πικρά χόρτα (όπως το λάχανο, η ρόκα και τα αντίδια). «Η κατανάλωση πικρών τροφών οδηγεί στην παραγωγή χολής και σε βοηθά να χωνέψεις καλύτερα τα λιπαρά», λέει η Andreeva. Προσπάθησε να επιλέγεις πρόβατα βιολογικής κτηνοτροφίας ή κατσικίσιο τυρί που δεν έχει ομογενοποιηθεί ή παστεριωθεί, γιατί είναι το πιο εύκολο είδος τυριού όσον αφορά τη χώνεψη.