Οι μαύρες κηλίδες είναι ένα πρόβλημα του δέρματος που μπορεί να συνδεθεί με διάφορες αιτίες, από την έκθεση στον ήλιο έως τις ορμονικές αλλαγές και τη γενετική. Ωστόσο, μπορεί να μην έχεις σκεφτεί το γεγονός ότι η διατροφή σου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός σου. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της υπερμελάγχρωσης λόγω των ενώσεων που περιέχουν και των ορμονικών αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν.
Ταυτόχρονα, οι σωστές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή φανταστικών θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν την υπερμελάγχρωση και βοηθούν στην αποφυγή του προβλήματος. Για αυτόν τον λόγο, η διατήρηση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσεις το δέρμα σου χαρούμενο και υγιές.
Για να μάθεις περισσότερα για τις τροφές που πρέπει να αποφεύγεις εάν θέλεις να μειώσεις την εμφάνιση των πανάδων, συμβουλευτήκαμε τη δερματολόγο Ksenia Sobchak της Loxa Beauty, που μας υπέδειξε τρεις τύπους τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε: ζαχαρούχα τρόφιμα, τηγανητά και τρόφιμα που περιέχουν πολλή σόγια.
Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που συνοδεύουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματός σου και τον ρυθμό με τον οποίο γερνάει. Αν θέλεις να αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις πανάδες, η Sobchak συνιστά να περιορίσεις την πρόσληψη ζάχαρης. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος, να αναστείλει την παραγωγή κολλαγόνου και να προκαλέσει σκούρες κηλίδες και πρόωρη γήρανση», προειδοποιεί.
Είναι καλύτερο, λοιπόν, να απορρίψεις τα γλυκά και τα αναψυκτικά από τη διατροφή σου για τη συνολική σου υγεία και ευημερία. «Ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά δερματικά προβλήματα και άλλες παθήσεις υγείας», λέει η Sobchak.
Τηγανητά λιπαρά τρόφιμα
Όπως και με τη ζάχαρη, υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να αποφύγεις τα λιπαρά τηγανητά τρόφιμα. Πιθανότατα γνωρίζεις τα πάντα για το πώς αυτές οι ανθυγιεινές επιλογές μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους και καρδιακά προβλήματα, αλλά μπορεί να μην έχεις σκεφτεί το γεγονός ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν σοβαρά το δέρμα σου. Αυτό περιλαμβάνει την πρόκληση μαύρων κηλίδων.
«Είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση αυξάνοντας τη φλεγμονή του δέρματος, διαταράσσοντας το σχηματισμό κολλαγόνου και επιταχύνοντας την πρόωρη γήρανση», προειδοποιεί η Sobchak. Ωχ! Υποθέτω ότι θα μείνουμε μακριά από αυτές τις loaded τηγανητές πατάτες, λοιπόν.
Σόγια
Ενώ τα τρόφιμα πλούσια σε σόγια είναι γενικά καλά για τον οργανισμό μας αν καταναλώνονται με μέτρο (όπως και οτιδήποτε άλλο), όμως μια διατροφή που είναι πολύ υψηλή σε αυτό το συστατικό μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σου. Αυτό οφείλεται σε μια ένωση που ονομάζεται φυτοοιστρογόνο.
«Αν και είναι υγιεινή, η σόγια είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών του σώματος καθώς λειτουργούν ως χημικές ουσίες οιστρογόνων», προειδοποιεί η Sobchak, σημειώνοντας ότι «μια αλλαγή στην κανονική ορμονική λειτουργία μπορεί να προκαλέσει μαύρες κηλίδες».
Τι να φάτε αντ ‘αυτών
Εντάξει, τώρα ξέρεις ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις να μειώσεις την εμφάνιση υπερμελάγχρωσης, αλλά τι γίνεται με τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή της διαδικασίας; Η Sobchak συνιστά να επιλέξεις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. «Τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν την εμφάνιση μαύρων κηλίδων στο δέρμα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του δέρματος, διεγείροντας την παραγωγή περισσότερων ορμονών μελατονίνης και επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο (η διαδικασία με την οποία το δέρμα αποβάλλει και αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρα )», εξηγεί.
Συγκεκριμένα, η Sobchak συνιστά να δώσεις προτεραιότητα στη διατροφή σου σε μια καλή ποσότητα βιταμίνης A, C, ωμέγα-3 λιπαρών, καροτίνης, αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. «Προσθέστε αβοκάντο, πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, καρότα, σπόρους και κολοκύθα στη διατροφή σας για να μειώσετε τους κινδύνους υπερμελάγχρωσης», καταλήγει.