7 σημάδια ότι το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις είναι τοξικό

Μήπως έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς σοβαρά την επόμενη επαγγελματική σου κίνηση;

Elle 10 Μαρ. 20
7 σημάδια ότι το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις είναι τοξικό

Πολλές φορές παραπονιόμαστε για τη δουλειά μας και είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το γραφείο μας βλέπει ίσως περισσότερο από το σπίτι μας και οι συνάδελφοι περισσότερο από την οικογένειά μας. Πολύ συχνά οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με συζήτηση και καλή διάθεση αλλά υπάρχουν και φορές που κάθε προσπάθεια πάει χαμένη και βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν. Μήπως όλα αυτά οφείλονται στο τοξικό περιβάλλον που επικρατεί στο γραφείο; Αν έχει μπει σε παρόμοιες σκέψεις στο παρελθόν, αυτό το θέμα είναι για ‘σένα.

Το χαμηλό ηθικό

Κανείς δεν μιλάει, δεν βλέπεις ούτε ένα χαμόγελο και η καλημέρα ή το «γειά σας» στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχουν καν ως ιδέες. Όλοι δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι και δεν υπάρχει καμία προσωπική επικοινωνία ενώ συχνά επικοινωνείτε μόνο μέσω mail ή τηλεφώνου.

Ανεπαρκής καθοδήγηση από προϊσταμένους

Στα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα όσοι κατέχουν ηγετικές θέσεις έχουν απλά έναν τίτλο και καμία εκπαίδευση σχετικά με τις ευθύνες που συμπεριλαμβάνει το πόστου τους. Δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ομάδα τους ή οι ομάδες γενικότερα με αποτέλεσμα συχνά να κάνουν λάθη τα οποία δεν θα παραδεχτούν ποτέ ή θα φορτώσουν σε άλλα μέλη δημιουργώντας επικοινωνιακό χάος και κακή διάθεση.

Το bullying

Όταν διευθυντές, προϊστάμενοι και γενικότερα ανώτεροι σας στην εργασιακή ιεραρχία σας μειώνουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε τυχεροί που σας δόθηκε η ευκαιρία να προσληφθείτε, όταν ελέγχουν καταστάσεις ή δεν είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, όταν απαιτούν να έρθετε στο γραφείο ενώ περνάτε δύσκολες προσωπικές στιγμές χωρίς ίχνος συμπόνιας κ.α. είναι ώρα να δράσετε.

Η προτεραιότητα σε εταιρικές πολιτικές και όχι στους εργαζομένους

Αυτό το στυλ εταιρικής κουλτούρας μπορεί συχνά να είναι απόδειξη ότι το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε είναι τοξικό. Μερικές φορές υπάρχουν πολιτικές της εταιρείας οι οποίες δεν ισχύουν σε συγκεκριμένες καταστάσεις και απαιτείται μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση.

Η γρήγορη εναλλαγή προσωπικού

Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε πολλά αλλά τέτοιου είδους προσεγγίσεις συχνά οφείλονται σε συνδυασμό όλων όσων προαναφέραμε και οδηγούν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον που μακροχρόνια έχει τη δυνατότητα να σας φθείρει ψυχολογικά.

Οι κλίκες και οι ομάδες στο γραφείο

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές μπορεί να φέρουν αναστάτωση ακόμα και στον πιο ήρεμο εργαζόμενο και δικαίως αφού υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί περιθωριοποιημένος, ότι είναι ο μοναδικός χωρίς συμμάχους ή να γίνει ο μοναδικός ο οποίος θα στοχοποιηθεί όταν προκύψουν λάθη. Το αποτέλεσμα; Όλα λειτουργούν μηχανικά και δεν υπάρχει περιθώριο για την έκφραση νεών ιδεών και τρόπων επίλυσης προβλημάτων που συχνά προκύπτουν σε κάθε γραφείο ανεξαρτήτως κλάδου.

Η έλλειψη επικοινωνίας

Μπορεί με τον τρόπο αυτό να αισθανθείτε ότι δεν σας συμπεριλαμβάνουν σε αποφάσεις που σας αφορούν ή ότι δεν λαμβάνετε το feedback που χρειάζεστε ώστε να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε στην καριέρα σας

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT