7 τροφές εποχής που κάνουν boost στον οργανισμό (με συνταγές)

Ποια φρούτα και λαχανικά ελληνικής σοδειάς έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία μας;

Elle 16 Μαρ. 17
7 τροφές εποχής που κάνουν boost στον οργανισμό (με συνταγές)

Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε εξεζητημένα υλικά από εξωτικές χώρες για να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Βρήκαμε ποιες τροφές από τη μεσογειακή διατροφή προσφέρουν μέγιστα οφέλη και σας τα παρουσιάζουμε με έξυπνες συνταγές που προτείνουν η ομοιοπαθητικός Σούζαν Κέρτις, η σεφ Πατ Τόμας και η ιατρός βοτανολόγος Ντραγκάνα Βιλινάκ, στο βιβλίο Θεραπευτικές Τροφές (Neal's Yard Remedies, 2015).

1) Μήλο
Το πράσινο περιέχει μηλικό οξύ που βοηθά στην πέψη, το κόκκινο προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις χάρη στα αντιοξειδωτικά και το κίτρινο πηκτίνη που μειώνει την απορρόφηση περιττών λιπαρών. Λαμβάνουμε τα οφέλη καταναλώνοντας ολόκληρο το φρούτο (π.χ. η φλούδα προλαμβάνει την οστεοπόρωση και έχει βιταμίνη C). Γι' αυτό επιλέγουμε μήλα βιολογικής καλλιέργειας.
Συνταγή: Αφαιρέστε τα κουκούτσια και γεμίστε τα μήλα με καρύδια, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, όπως κανέλα. Ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν.

2) Μπανάνα
Τρώγεται ωμή, τηγανητή, ψητή! Το κάλιο που περιέχει, προλαμβάνει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Τα προβιοτικά της τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, ενώ τα φυσικά της σάκχαρα χαρίζουν ενέργεια. Καταναλώνουμε το φρούτο ώριμο, όταν η φλούδα έχει λίγες καφέ ή μαύρες κηλίδες.
Συνταγή: Προσθέστε την σε smoothies με γάλα καρύδας ή ρυζιού ή καρυδιού. Είναι συμβατή με όλες τις γεύσεις.

3) Ρόδι
Το φρούτο καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας σε βιταμίνη C και το 25% του φυλλικού οξέος. Τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής και προστατεύουν την καρδιά.
Συνταγή: Συνδυάστε σε μια φρουτοσαλάτα σπόρους ροδιού με αχλάδι, ανανά, πορτοκάλι, φρεσκοκομμένη μέντα και μαρούλι. Ραντίστε με ντρέσινγκ μελιού.

4) Μπρόκολο
Ενισχύει το ανοσοποιητικό χάρη στη βιταμίνη C και την σουλφοραφάνη που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει ακόμα βήτα καροτένιο που προστατεύει το δέρμα. Καταναλώστε το με τα φύλλα και τα μοβ βλαστάρια.
Συνταγή: Μαγειρέψτε στο γουόκ μπρόκολο, φαγόπυρο και νουντλς με ελάχιστο ελαιόλαδο.

5) Άγριο ραδίκι (πικραλίδα)
Αποτοξινώνει το ήπαρ, είναι διουρητικό και άριστη πηγή βιταμίνης C. Το καταναλώνουμε με τα φύλλα, τα άνθη και τα κλωναράκια του. Η ρίζα του περιέχει ινουλίνη, προβιοτικό που τρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Συνταγή: Φτιάξτε ένα γευστικό τονωτικό πέστο αναμειγνύοντας στο μπλέντερ τα φύλλα του ραδικιού με τσουκνίδα, κουκουναρόσπορους, σκόρδο, τυρί παρμεζάνα και λίγο ελαιόλαδο.

6) Παντζάρι
Θεωρείται υπερτροφή καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση των ηπατικών παθήσεων, ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδυναμώνει την καρδιά και αυξάνει την απόδοσή μας. Η χολίνη που περιέχει δρα κατά του διαβήτη και ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Καταναλώστε το βολβό και τα φύλλα του.
Συνταγή: Βάλτε το στον αποχυμωτή και πιείτε το χυμό του. Μέσα σε μία ώρα μειώνει την αρτηριακή πίεση.

7) Γλυκοπατάτα
Τα σάκχαρά της απελευθερώνονται σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκοπατάτα βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης ώστε να έχει σταθερά επίπεδα στο αίμα. Το βήτα καροτένιο και η βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό και δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα.
Συνταγή: Ξεφλουδίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βράστε τα για 30' μέχρι να μαλακώσουν. Λιώστε τα και προσθέστε κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Ο πουρές είναι έτοιμος!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT