Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα

Βαριά χειρουργεία γίνονται σχεδόν αναίμακτα, γιατροί έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ασθενών μέσω κινητού και προγράμματα με μουσική γιατρεύουν την ψυχή. Τα μικρά διαμάντια στην υγεία μας κάνουν να χαμογελάμε.

Elle 07 Σεπ. 18
Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα

Η κρίση δεν υπήρξε σύμμαχός μας τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή σε πολλά φάρμακα αυξήθηκε, νοσοκομεία δεν ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και εμείς αποφεύγουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο, γιατρό που μέχρι πρότινος βλέπαμε κυρίως ιδιωτικά. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο γκρίζα. Πολλοί επιστήμονες πήγαν κόντρα σε ό,τι συνεπάγεται η οικονομική στενότητα «ανοίγοντας» περισσότερο την υγεία σε όλους. Στον οδηγό που φτιάξαμε υπάρχουν όλα: καινοτόμες θεραπείες που γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία. Βραβευμένα τμήματα που κάνουν δύσκολες επεμβάσεις με μικροχειρουργικές μεθόδους. Νοσηλευτές που κινητοποιούν τη γραφειοκρατία του νοσοκομείου για να φτιαχτεί ένα γραφείο πρόληψης. Γιατρούς που στήνουν ομάδα μουσικοθεραπείας για τους ασθενείς. Και φυσικά δεν λείπουν οι τεχνολογίες νέας γενιάς σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις θεραπείες, τεχνικές, δράσεις 5 αστέρων στο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας:

Ελάχιστο τραύμα: Κάποτε οι δύσκολες επεμβάσεις είχαν μεγάλες τομές και μακρύ χρόνο ανάρρωσης. Σήμερα τέτοιες διαδικασίες είναι ελάχιστα τραυματικές χάρη στην εμπειρία χειρουργών και την εξελιγμένη τεχνολογία και γίνονται και σε δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, το έργο της Θωρακοσκοπικής-Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη (παρουσίαση επέμβασης) απέσπασε το πρώτο βραβείο πέρυσι σε διεθνή διαγωνισμό στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Δρ Νικόλαος Μπαρμπετάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής, που έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις μεθόδους στις ΗΠΑ και εκπαιδεύει με τη σειρά του χειρουργούς στο νοσοκομείο: «Η σύγχρονη τάση που υπάρχει σε όλους τους τομείς της χειρουργικής είναι η ελάχιστα επεμβατική και στη Θωρακοχειρουργική κλινική υπάρχει εξειδίκευση στις επεμβάσεις που γίνονται μέσω 1, 2, 3 οπών». Δύσκολα χειρουργεία που έχουν γίνει με μικρό τραύμα περιλαμβάνουν λοβεκτομή, αφαίρεση όγκου οισοφάγου, αφαίρεση θύμου αδένα. Η Θωρακοχειρουργική κλινική του Θεαγενείου Νοσοκομείου έχει αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά ως Κέντρο Αριστείας και δέχεται αρκετούς ασθενείς από το εξωτερικό με σύνθετα ογκολογικά προβλήματα. Info: τηλ.: 231 330 1111, theageneio.gov.gr

Γερή καρδιά: «Πρέπει να κάνουμε αλλαγή βαλβίδας», αποφάνθηκε ο γιατρός. Αντί όμως για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, προχώρησε σε εμφύτευση της βαλβίδας μέσα από το δέρμα. «Υποψήφιοι για την επέμβαση είναι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει πρώτη φορά βαλβίδα ή δακτύλιο στην καρδιά και η μέθοδος είναι πρωτοποριακή γιατί είναι ελάχιστα επεμβατική και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα χωρίς χειρουργείο» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας στο Elle, επίκουρος καθηγητής της Α’ καδιολογικής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέλος της ομάδας που κατάφερε πριν λίγους μήνες να κάνει την πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας στην Ελλάδα σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς. Η μέθοδος δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Interventions. Info: hippocratio.gr

Η ανοσοθεραπεία: Μέχρι σήμερα η χημειοθεραπεία ήταν η πιο δραστική θεραπεία για τον καρκίνο. Οι επιστήμονες βρήκαν μια νέα μέθοδο που βοηθά τον ίδιο τον οργανισμό να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας άθικτα τα υγιή: την ανοσοθεραπεία. Ο Βασίλης Γεωργούλιας, παθολόγος-ογκολόγος στο Ιασώ General που ασχολείται πολλά χρόνια με καινοτόμες θεραπείες κατά του καρκίνου επισημαίνει: «Στον καρκίνο τα κύτταρα που είναι δραστικά κατά του όγκου βρίσκονται σε καταστολή. Η ανοσοθεραπεία, λοιπόν, τα ελευθερώνει ώστε να μπορέσουν να δράσουν. Αυτή τη στιγμή η μέθοδος εφαρμόζεται στο μελάνωμα, το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στους καρκίνους του νεφρού, του στομάχου, κεφαλής και τραχήλου, ουροδόχου κύστης και στο μεσοθηλίωμα. Όμως, η μέθοδος δεν στερείται παρενεργειών. Ο γιατρός καθορίζει τι είδους θεραπεία θα ακολουθήσει ο ασθενής ανάλογα με το βιοχημικό του προφίλ που μας δείχνει πώς θα ανταποκριθεί». Η θεραπεία γίνεται ενδοφλέβια, καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και γίνεται σε κάποια δημόσια (Οι Άγιοι Ανάργυροι, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου κ.ά) και ιδιωτικά νοσοκομεία (Ιασώ General, Υγεία κ.ά).

Μουσική για την ψυχή. Με προϋπολογισμό τα κέρδη από μια συναυλία με τον μουσικό Ρος Ντέιλι, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων εξοπλίστηκε με μουσικά όργανα, όπως κρουστά, άρπα και ξυλόφωνα, έτοιμα για χρήση. Όπως αναφέρει η Ξανθούλα Ντακοβάνου, μουσικός, ψυχαναλύτρια-ψυχοθεραπεύτρια, υπεύθυνη της μουσικοθεραπείας που γίνεται εκεί: «Μια φορά την εβδομάδα έρχονται στο νοσοκομείο πρώην νοσηλευόμενοι της ψυχιατρικής κλινικής. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθούμε στο αναλυτικό μουσικόδραμα, όπως λέγεται η μέθοδος που ανέπτυξα στο Πανεπιστήμιο Paris 7, οι πρώην ασθενείς αρχικά ακούν μουσική, στην συνέχεια κάνουν ένα σχέδιο ή γράφουν μια ιστορία, μετά την εκτελούν με μουσικά όργανα και τέλος εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους». Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Το κέρδος; «Από το καθεστώς του αρρώστου κάποιος μπορεί να περάσει σε εκείνο του ενσωματωμένου ανθρώπου». Info: 28210 22000.

Πιο ανεκτές θεραπείες: Ο καρκίνος του μαστού χτυπά περίπου 1 στις 7 γυναίκες. Σήμερα οι θεραπευτικές μέθοδοι είναι πιο εξατομικευμένες. Όπως επισημαίνει η Φλώρα Σταυρίδη, Ογκολόγος- Παθολόγος, συνεργάτης του νοσοκομείου Υγεία /Μητέρα: «Πλέον στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους μαστού υπάρχουν χάπια που ανήκουν στην κατηγορία των CDK4/6 αναστολέων και αναστρέφουν την αντίσταση που έχουν ήδη αναπτύξει τα καρκινικά κύτταρα απέναντι στην ορμονοθεραπεία. Πρόσφατα, εισήχθησαν νέοι στοχευτικοί παράγοντες του υποδοχέα Her2 που σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα trastuzumab επιτυγχάνουν θεαματική επιβίωση στο μεταστατικό καρκίνο μαστού. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε κλινικές μελέτες η ανοσοθεραπεία, ιδιαίτερα στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού. Όλα τα παραπάνω είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και δεν προκαλούν αλωπεκία (τριχόπτωση)».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT