Αν αισθάνεσαι συχνά ναυτία, αυτές οι στάσεις yoga θα σε βοηθήσουν να την καταπολεμήσεις

Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από το να φτάσεις στα μέσα της δεκαετίας των 20 ή των 30 και να διαπιστώσεις ότι εξακολουθείς να υποφέρεις από ναυτία σε κάθε ταξίδι.

Elle 04 Ιουν. 22
Αν αισθάνεσαι συχνά ναυτία, αυτές οι στάσεις yoga θα σε βοηθήσουν να την καταπολεμήσεις

Είναι δύσκολο να απολαύσεις ένα roadtrip αν αισθάνεσαι ναυτία κάθε πέντε λεπτά. Το συναίσθημα αυτό είναι πραγματικά περίεργο και ενοχλητικό. Τα μάτια και ο λαβύρινθος των αυτιών μας μπορούν να δουν και να αισθανθούν ότι βρισκόμαστε σε κίνηση, αλλά το υπόλοιπο σώμα μας είναι ακίνητο. Αυτή η αντιπαράθεση στέλνει αντικρουόμενα σήματα στον εγκέφαλό μας, προκαλώντας αποσύνδεση και κάνοντας μας να αισθανόμαστε άρρωστοι.

Η Alice Chadwick, μία δασκάλα Iyengar yoga υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες στάσεις που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτήν την αίσθηση. Η yoga αναπτύσσει την επίγνωσή μας για την τοποθέτηση του σώματος στο χώρο. «Οι ισορροπίες (στο ένα πόδι ή στα χέρια) και οι αναστροφές (όπως το στήριγμα κεφαλής ή η βάση στους ώμους) βοηθούν στην εκπαίδευση του εγκεφάλου να «χαρτογραφεί» πού βρίσκεται το σώμα και πώς κινείται/δεν κινείται, ακόμη και σε ασυνήθιστες στάσεις», εξηγεί. «Έτσι, όταν η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των αισθητήρων κίνησης του σώματος βελτιώνεται, διάφορες ενοχλήσεις όπως η ασθένεια κίνησης μπορεί σταδιακά να μειωθούν σε σοβαρότητα».

yoga

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις yoga στη μέση ενός αυτοκινήτου ή ενός αεροπλάνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξάσκηση της yoga για τη διαχείριση της ναυτίας είναι περισσότερο κάτι για πριν και μετά το ταξίδι και όχι κατά τη διάρκεια.

Οι δάσκαλοι yoga προτείνουν τις ακόλουθες στάσεις για να βοηθήσουν στη διαχείριση του travel sickness.

Στάση του βουνού (tadasana)

H Libby Stevenson, yoga instructor και women’s health coach είπε ότι αυτή η στάση βοηθά στη ναυτία λόγω κίνησης, επειδή ευθυγραμμίζει εκ νέου τη σπονδυλική στήλη σε όρθια θέση και βελτιώνει την αναπνοή μας ανοίγοντας τις κλείδες και σηκώνοντας το θώρακα, επιτρέποντάς μας να παίρνουμε βαθύτερες αναπνοές, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας. Δίνει επίσης χώρο στα πεπτικά όργανα, βοηθώντας στην ανακούφιση του αισθήματος ναυτίας και της τάσης για εμετό.

Στάσεις ισορροπίας όπως η στάση του δένδρου (vriksasana), πολεμιστής 3 (virabhadrasana 3) ΚΑΙ στάση του αετού (garudasana)

«Αυτές οι στάσεις ενισχύουν τα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με την ισορροπία», λέει η Stevenson. Δεδομένου ότι η ναυτία αυτού του είδους προκαλείται από μια ασυμφωνία στα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με την ισορροπία, το να κάνουμε στάσεις ισορροπίας σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές μας να την πάθουμε.

yoga

Τεχνικές διαλογισμού και αναπνοής

Όσον αφορά το διαλογισμό, η Stevenson προτείνει να δοκιμάσεις εναλλακτική ρινική αναπνοή. Ωστόσο, συμβουλεύει να αποφύγεις τις τεχνικές Ujjayi και Kapalabhati καθώς θερμαίνουν το σώμα και μπορούν να επιδεινώσουν την αίσθηση της ναυτίας. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτές οι τεχνικές θα εξαλείψουν οριστικά το travel sickness σου, επειδή είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Όμως πραγματικά βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ένα απείρως πιο ευχάριστο ταξίδι.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT