Ανεβάστε τις επιδόσεις σας με την κατάλληλη μουσική

Όλα δείχνουν ότι ο καλύτερος προσωπικός γυμναστής βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι φανταζόμαστε. Η μουσική, σύμφωνα με νέες έρευνες, είναι ένα πανίσχυρο... αναβολικό που μπορεί να απογειώσει την προπόνησή μας.

Elle 03 Ιαν. 12
Ανεβάστε τις επιδόσεις σας με την κατάλληλη μουσική

Σίγουρα το έχετε προσέξει. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στο διάδρομο και διαπιστώνετε ότι έχετε ξεχάσει τα ακουστικά σας, η ώρα κυλάει αργά και βασανιστικά. Η μουσική είναι εκείνη που σας δίνει τέμπο, ανεβάζει τη διάθεση και κάνει τη γυμναστική πιο ευχάριστη, ίσως και λιγότερο κουραστική. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι απλώς μια δική μας αίσθηση, αν οι επιστήμονες δεν ανακοίνωναν κάθε τόσο τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών που αποδεικνύουν αυτό που υποπτευόμαστε. Ότι, δηλαδή, η μουσική είναι κάτι περισσότερο από μια απλή, ευχάριστη μελωδία. Στην πραγματικότητα είναι ο σύμμαχος που θα μας κάνει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, αλλά και να σμιλέψουμε τη σιλουέτα μας.

Top speed
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να συντονίζουν την κίνησή τους με ένα ρυθμό. Με βάση αυτή την απλή αρχή, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρουνέλ εδώ και χρόνια μελετούν την επίδραση της μουσικής στην άσκηση παρουσιάζοντας κάθε τόσο πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα. «Η μουσική μοιάζει με ένα νόμιμο αναβολικό που μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις ενός αθλητή κατά 20%, ενώ ταυτόχρονα μειώνει κατά 10% την προσπάθειά του, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται», εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος δρ Κώστας Καραγιώργης. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, αν επιλέξουμε το σωστό είδος μουσικής μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα μειώνοντας κατά 7% την πρόσληψη οξυγόνου ενώ γυμναζόμαστε. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι σπουδαίοι αθλητές. Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο μαραθώνιο Πόλα Ράντκλιφ στηρίζει την προετοιμασία της στη μουσική, όπως έκανε άλλοτε και ο ολυμπιονίκης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Χάιλε Γκεμπρεσιλασιέ. Μάλιστα για τον τελευταίο λέγεται ότι η techno επιτυχία Scatman έπαιζε αδιάκοπα στις προπονήσεις του πριν σπάσει το ρεκόρ στα 2.000 μέτρα το 1998. Οι νότες θέτουν το τέμπο στην κίνησή μας και μπορεί να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ενδεικτική είναι μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Σκανδιναβική Επιθεώρηση της Αθλητικής Επιστήμης και Ιατρικής. Σε εκείνη, άτομα που έκαναν τακτικά ποδηλασία άκουγαν κατά την προπόνησή τους γνωστές επιτυχίες στις οποίες όμως ο ρυθμός είχε ελάχιστα «πειραχτεί» ώστε να παίζει 10% πιο γρήγορα. Χωρίς οι ίδιοι να το αντιληφθούν, κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι συνήθως κάνοντας πεντάλ ακόμα πιο δυνατά.

Αγαθά χωρίς κόπο
Το πιο δύσκολο πράγμα για πολλούς ερασιτέχνες της άσκησης είναι να ξεπεράσουν την κόπωση και την απροθυμία ώστε τελικά να υπερισχύσει η επιθυμία και η επιμονή. Και εδώ φαίνεται ότι η μουσική έχει και πάλι τη λύση. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ, οι μελωδίες έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν το αίσθημα της κόπωσης, ειδικά όταν αθλούμαστε σε χαμηλή ώς μέτρια ένταση. Την παραπάνω έρευνα επιβεβαιώνει και μια άλλη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Sports Sciences και η οποία έδειξε ότι τις μέρες που οι αθλητές έκαναν βάρη μετά μουσικής άντεξαν 15% περισσότερο από το διάστημα που προπονούνταν χωρίς αυτή. Επιπλέον, εκτός από τη μελωδία, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι στίχοι. Όπως εξηγεί ο δρ Καραγιώργης στο βιβλίο του Inside Sport Psychology (Ψυχολογία των σπορ εκ των έσω, εκδ. Human Kinetics), «λέξεις που… μιλούν στο υποσυνείδητό μας, όπως 'μπορώ', 'πίεσέ το κ.λπ., μας δίνουν την ώθηση να συνεχίσουμε και να φτάσουμε στα όριά μας κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της αντοχής μας».

Ο προσωπικός μας DJ
Πώς όμως μπορούμε να ξέρουμε ποιο τραγούδι είναι εκείνο που θα κάνει καλό στη γυμναστική μας; Οποιοσδήποτε γρήγορος ρυθμός αρκεί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός ρυθμός των μελωδιών που θα πρέπει να επιλέξουμε μετά το ζέσταμα είναι ανάμεσα σε 120-140 bmps (δηλαδή χτύπους ανά λεπτό). Μάλιστα οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι για να είναι το πρόγραμμά μας αποδοτικό δεν θα πρέπει όλα τα τραγούδια να έχουν το ίδιο τέμπο. Ροκ, αλλά και χιπ χοπ κομμάτια μπορούν να συνθέσουν την ιδανική playlist. Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το bmps κάθε τραγουδιού; Στο διαδίκτυο υπάρχουν προγράμματα όπως το Tangerine (www. PotionFactory.com, κόστος $ 25), με τα οποία μπορούμε να ανεβάσουμε τα τραγούδια που μας αρέσουν στο iTunes και στη συνέχεια να μάθουμε αναλυτικά το bmps για καθένα από αυτά.

Η playlist της επιτυχίας

Στο πλήρως ενημερωμένο μουσικό κατάστημα iTunes (www.apple.com) υπάρχουν αρκετές λίστες με τραγούδια με bmps μεταξύ 120 και 150 που… προσφέρονται για τρέξιμο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ
Poker Face, Lady Gaga: 120 bmps
Your Love is my Drug, Κέσα: 120 bmps
Jump to It, Αρίθα Φράνκλιν: 120 bmps
One More Time, Daft Punk: 120 bmps
Physical, Ολίβια Νιούτον Τζον: 120 bmps
Jump, Έντι Βαν Χάλεν: 120 bmps
Don’t Leave me This Way, Θέλμα Χιούστον: 120 bmps
Can’t Get you Out of my Head, Κάιλι Μινόγκ: 124 bmps
Paris, Friendly Fires: 126 bmps
Release me, Άγκνες Κάρλσον: 128 bmps
Movin’ Too Fast, Artful Dodger: 130 bmps
Sexy Bitch, Ντέιβιντ Γκέτα: 130 bmps
Move your Body, Μπιγιονσέ: 132 bmps
Rock That Body, Black Eyed Peas: 132 bmps
It’s Raining Men, Weather Girls: 133 bmps
Superfreak, Ρικ Τζέιμς: 134 bmps
I Like the Way you Move, Body Rockers: 135 bmps
Can you Feel it (remix), The Jacksons: 137 bmps
Womanizer, Μπρίτνι Σπίαρς: 138 bmps
Born to Be Alive, Πάτρικ Χερνάντεζ: 138 bmps
Beat it, Μάικλ Τζάκσον: 139 bmps
Viva la Vida, Coldplay: 140 bmps
Mr Brightside, Killers: 148 bmps
I’m so Excited, The Pointer Sisters: 150 bmps

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT