Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη παραθέτει στοιχεία υπέρ και κατά της κατανάλωσης καφέ. Από τι κινδυνεύουμε και πότε;
Κατά:
– Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν πονοκέφαλο, νευρικότητα και ανησυχία σε κάποιους ανθρώπους, ενώ πιθανά σε αυτές οφείλονται και εντερικές διαταραχές.
– Η καφεΐνη μπορεί να είναι εθιστική. H απότομη στέρησή της ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα, υπνηλία, ευερεθιστότητα, ναυτία και εμετό. Γι' αυτό ο καθένας θα πρέπει να μειώνει τη δόση σταδιακά, ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης.
– Ακόμα ο καφές προκαλεί απώλεια ασβεστίου από τα οστά, γι' αυτό και δεν συνιστάται σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη.
– Σε υψηλή δόση μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
– Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα, εντείνει τα αισθήματα πανικού, άγχους και ανησυχίας. Επίσης, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη.
– Όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα (μέχρι 250 mg) σχετίζεται με αφυδάτωση. Γι' αυτό καλό είναι να συνοδεύεται από κατανάλωση άφθονου νερού.
Υπέρ:
– Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο καφές είναι αντιοξειδωτικός και χαρίζει μακροζωία.
– Ανακουφίζει προσωρινά από την κούραση και τη νύστα.
– Διατίθεται και σε ντεκαφεϊνέ μορφή, που μας επιτρέπει να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση του και να αποφύγουμε τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την κατανάλωσή του.
Ποσότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ:
Καφές φίλτρου: 80 έως 115 mg
Στιγμιαίος καφές: 65 mg
Μαύρο τσάι: 40 έως 60 mg
Κακάο: 4 mg
Τενεκεδάκι αναψυκτικού: 35 έως 60 mg