Menu

Bλάπτει ή όχι την υγεία μας ο καφές;

Ο καφές προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και ενέργεια, αλλά η υπερκατανάλωσή του συνδέεται με προβλήματα υγείας. Πώς θα επωφεληθούμε από την ευεργετική του δράση;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη παραθέτει στοιχεία υπέρ και κατά της κατανάλωσης καφέ. Από τι κινδυνεύουμε και πότε;

Κατά:
–  Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν πονοκέφαλο, νευρικότητα και ανησυχία σε κάποιους ανθρώπους, ενώ πιθανά σε αυτές οφείλονται και εντερικές διαταραχές.

–  Η καφεΐνη μπορεί να είναι εθιστική. H απότομη στέρησή της ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα, υπνηλία, ευερεθιστότητα, ναυτία και εμετό. Γι' αυτό ο καθένας θα πρέπει να μειώνει τη δόση σταδιακά, ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης.

–  Ακόμα ο καφές προκαλεί απώλεια ασβεστίου από τα οστά, γι' αυτό και δεν συνιστάται σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη.

–  Σε υψηλή δόση μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

–  Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα, εντείνει τα αισθήματα πανικού, άγχους και ανησυχίας. Επίσης, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

–  Όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα (μέχρι 250 mg) σχετίζεται με αφυδάτωση. Γι' αυτό καλό είναι να συνοδεύεται από κατανάλωση άφθονου νερού.

Υπέρ:
–  Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο καφές είναι αντιοξειδωτικός και χαρίζει μακροζωία.

–  Ανακουφίζει προσωρινά από την κούραση και τη νύστα.

–  Διατίθεται και σε ντεκαφεϊνέ μορφή, που μας επιτρέπει να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση του και να αποφύγουμε τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την κατανάλωσή του.

Ποσότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ:
Καφές φίλτρου: 80 έως 115 mg
Στιγμιαίος καφές: 65 mg
Μαύρο τσάι: 40 έως 60 mg
Κακάο: 4 mg
Τενεκεδάκι αναψυκτικού: 35 έως 60 mg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search