Μπορεί η άσκηση να μας ξεκουράσει;

Την επόμενη φορά που θα περάσει από το μυαλό σας να αναβάλετε την επίσκεψη στο γυμναστήριο λόγω κόπωσης, ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ήπιο workout μπορεί να διώξει από πάνω σας όλα τα βάρη της ημέρας.

Elle 28 Ιουν. 13
Μπορεί η άσκηση να μας ξεκουράσει;
Μια από τις πιο συχνές δικαιολογίες για να ακυρώσουμε ένα ακόμη μάθημα πιλάτες είναι η κούραση που αισθανόμαστε έπειτα από μια απαιτητική ημέρα. Μπορεί και να έχουμε δίκιο, ωστόσο οι επιστήμονες μας προτρέπουν να το ξανασκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε. 
 
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η γυμναστική δεν προκαλεί κόπωση, αντίθετα μας βοηθά να την ξεπεράσουμε. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ βρήκαν ότι η ήπια προπόνηση αυξάνει την ενεργητικότητά μας κατά 20% και μειώνει την κούραση κατά 65%. 
 
Πώς όμως συμβαίνουν τα παραπάνω; Έπειτα από ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, το καρδιαγγειακό σύστημα ρίχνει λίγο τους ρυθμούς, στέλνοντας μικρότερη ποσότητα οξυγόνου στα όργανα και τα κύτταρά μας. Την ίδια στιγμή που εμείς αισθανόμαστε εξαντλημένοι, το σώμα μας ουσιαστικά μας ικετεύει να δραστηριοποιηθούμε. Γιατί; Επειδή όταν ασκούμαστε οι πνεύμονες και η καρδιά είναι σε ετοιμότητα, ο οργανισμός πλημμυρίζει με οξυγόνο και εμείς αισθανόμαστε ευεξία.
 
Τα οφέλη της γυμναστικής (ιδανικά 30' την ημέρα), σε σχέση πάντα με την κούραση, δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα: Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας είχε δείξει ότι κατά τη διάρκεια ενός workout αυξάνεται ο αριθμός των μιτοχονδρίων (έργο τους είναι η παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα). Όσο πιο πολλά είναι αυτά, τόσο περισσότερο αντέχουν οι μύες μας στην κόπωση. 
 
Δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάτι που δεν θα σας στρεσάρει, αντίθετα σας ευχαριστεί: ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, πιλάτες ή χορό. Οι ειδικοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα τα παραπάνω. 
Φορέστε τα αθλητικά σας και ξεκινήστε ένα workout που δεν θα σμιλέψει μόνο το κορμί σας, αλλά και θα το ξεκουράσει. 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: