Brazilian diet pills

Θαυματουργά σκευάσματα ή απειλή για την υγεία; Τα βραζιλιάνικα χάπια διαίτης μπορεί να αποτελούν την τελευταία μανία για ταχύτατη απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται.

Elle 25 Νοε. 11
Brazilian diet pills

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού τα νέα αδυνατιστικά χάπια από τη Βραζιλία σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων. Το σκεύασμα αυτό, το οποίο διαφημίζεται ως 100% φυτικό, προβάλλεται σαν ελιξίριο απώλειας βάρους που χαρίζει ενέργεια και βελτιώνει την όψη της κυτταρίτιδας. Όμως, η δήθεν φυσική του προέλευση μπήκε πρόσφατα στο μικροσκόπιο του FDA, την ίδια στιγμή που επιστημονική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ προειδοποιούσε ότι τα βραζιλιάνικης προέλευσης χάπια τα οποία πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής, μεταξύ άλλων, περιέχουν τις απαγορευμένες διεγερτικές ουσίες φενπροπορέξη, χλωροδιαζεποξείδιο και φλουοξετίνη. Οι παραπάνω ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των αμφεταμινών, εξαρτησιογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική και οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι κόβουν την όρεξη και βοηθούν στην καύση του λίπους. Πόσο επικίνδυνα μπορεί τελικά να αποβούν;

Βραζιλιάνικες βόμβες 
Ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Κοέν επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που αυτά τα συστατικά αφομοιώνονται από τον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες, άγχος και επιθετικότητα, να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν καρδιακές επιπλοκές -ειδικά στα υπερτασικά άτομα. Επιπλέον πολλές γυναίκες οι οποίες κάνουν χρήση αμφεταμινών εμφανίζουν διαταραχές ή και διακοπή της περιόδου». Ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ) και διευθυντής του τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης στην Ευρωκλινική Αθηνών, επίσης τονίζει πως «ακόμα και οι μικρές ποσότητες αμφεταμινών στα χάπια αυτά αποτελούν εξαρτησιογόνες ουσίες με ανορεξιογόνο δράση και σοβαρές παρενέργειες στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα». Ο δρ Ιχσάν Σαλούμ, καθηγητής ψυχιατρικής, επικεφαλής του τμήματος αλκοόλ και ναρκωτικών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine, εξηγεί γιατί ο συνδυασμός όλων αυτών των σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά συμπτώματα εθισμού. «Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από μια διεγερτική ουσία, συχνά πέφτουν στην παγίδα των ψευδαισθήσεων ή ακόμα και των αυτοκτονικών σκέψεων. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα συγκεκριμένα χάπια διακινούνται ελεύθερα, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να θεωρεί ότι είναι ασφαλή και φυσικά», τονίζει ο καθηγητής. Όπως επιβεβαίωσε o Πίτερ Κοέν, ο ειδικός της αμερικανικής έρευνας, δυστυχώς τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν πουληθεί πολλά διαιτητικά σκευάσματα με επικίνδυνα συστατικά. Και συνεχίζει: «Φαίνεται ότι άρχισαν να γίνονται γνωστά στις ΗΠΑ το 1960, ενώ περιείχαν ένα κοκτέιλ από αμφεταμίνες, διουρητικά και ορμόνες. Υπήρξε επίσης μια περίοδος κατά την οποία ήταν αρκετά δημοφιλή στην Ευρώπη – κυρίως στην Ισπανία. Τελικά τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας στην Ευρώπη, αλλά τώρα φαίνεται να παράγονται μαζικά, κυρίως στη νότια Αμερική και ειδικά στη Βραζιλία».

Προσοχή στις θαυματουργές υποσχέσεις
Ο Κωνσταντίνος Ξένος είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε είδους σκεύασμα που υπόσχεται μικρά θαύματα. Όπως εξηγεί: «Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια και φόρμουλες, όσο και αν η πλειονότητα των ανθρώπων επιζητά κάτι τέτοιο. Είναι σίγουρο πως ό,τι έχει έντονη δράση θα έχει και έντονη αντίδραση». Επομένως ένα σκεύασμα που βοηθά στο αδυνάτισμα αυξάνοντας το ρυθμό του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ένα άλλο που επιδρά στο νευρικό σύστημα (μειώνει την όρεξη) μπορεί να επιφέρει σημαντικά νευρολογικά ή και ψυχολογικά προβλήματα. Σίγουρα οι παραπάνω παρενέργειες αποτελούν πολύ ακριβές, αν όχι απαγορευτικές, θυσίες στο βωμό του αδυνατίσματος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: