Μπρόκολο για γερό σώμα!

Το λαχανικό κρύβει στα συστατικά του μια ουσία-κλειδί που προστατεύει τις αρθρώσεις από τη φθορά του χρόνου.

Elle 01 Σεπ. 13
Μπρόκολο για γερό σώμα!

Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B, K και C, αλλά και σε ποτάσιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Το διάσημο για τη θεραπευτική του δράση λαχανικό διαθέτει πολύτιμες ουσίες που κάνουν καλό στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis & Rheumatism, η σουλφαροφάνη που περιέχει, γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση που οφείλεται σε εκφύλιση των χόνδρων.

Ειδικότερα, κλινικές μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, τα οποία κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε σουλφαροφάνη, έδειξαν πως αυτά υπέστησαν μικρότερη φθορά στους χόνδρους σε σχέση με εκείνα που ακολουθούσαν διαφορετική δίαιτα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα ότι τα κύτταρα στους χόνδρους ήταν προστατευμένα από τις αλλοιώσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, η σουλφαροφάνη μπορεί να μπλοκάρει ένζυμα που συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονής.

Οι ερευνητές πλέον προσπαθούν να δουν πόση ποσότητα μπρόκολου χρειάζεται να καταναλώνουν οι ασθενείς για να έχουν  οφέλη στην υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο εμπλουτισμός της διατροφής με το συγκεκριμένο λαχανικό θεωρείται κλειδί για την πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων.

 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: