Χάπι από φασόλια: η επόμενη λέξη στο αδυνάτισμα

Ποτέ άλλοτε τα όσπρια δεν είχαν συνδεθεί με το αδυνάτισμα. Στη Μεγάλη Βρετανία αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί ένα αρκετά δημοφιλές χάπι, το οποίο βασίζεται στα λευκά φασόλια και φέρεται να βοηθά στην άμεση απώλεια κιλών.

Elle 28 Νοε. 11
Χάπι από φασόλια: η επόμενη λέξη στο αδυνάτισμα

Στη λίστα των θαυματουργών τροφών που… δουλεύουν για τη γραμμή μας ήρθαν πρόσφατα να προστεθούν και τα φασόλια. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες κέντρισαν το ενδιαφέρον μιας βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Το σκεύασμα, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι ικανό να εμποδίσει την απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό κόβοντας ταυτόχρονα την όρεξη για τσιμπολογήματα, ενώ είναι ιδανικό για όλους όσοι αγαπούν τις αμυλούχες τροφές… Τα νέα χάπια, που μιμούνται τη δράση των λευκών φασολιών, απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες που ανησυχούν για την πρόσληψη υδατανθράκων και επιθυμούν είτε να αδυνατίσουν είτε να διατηρήσουν το σωστό βάρος. Οι υπεύθυνοι της αγγλικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι το χάπι εμποδίζει σε ποσοστό 66% την απορρόφηση των υδατανθράκων. Το παρασκεύασμα δεν περιέχει καμία προσθήκη τεχνητών ουσιών, χρωστικές, αρωματικές ύλες ή συντηρητικά, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Κάθε άτομο μπορεί να λάβει από ένα έως και δύο χάπια πριν από κάθε γεύμα. Ωστόσο, στις οδηγίες χρήσης διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερα από τρία χάπια ανά γεύμα και η ημερήσια ποσότητα να μην υπερβαίνει τα έξι.

Η γνώμη της ειδικού
Για τη Χρυσάνθη Βλαχάκη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υποψήφια δρα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, «η πρωτεΐνη φασεολαμίνη περιέχεται στα λευκά φασόλια (στο είδος Phaseolus Vulgaris) και εμποδίζει τη δράση ενός συγκεκριμένου ενζύμου, το οποίο συμμετέχει στην ταχύτατη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται η αυτόματη μετατροπή τους σε γλυκόζη και η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας που δημιουργείται σε μορφή λίπους». Η ίδια τονίζει πως κατά καιρούς έχουν βρεθεί διάφορες ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες, οι οποίες βρίσκονται στη φύση και έχουν χαρακτηριστεί βοηθητικές στην απώλεια βάρους, αλλά η συγκεκριμένη ουσία έχει ερευνηθεί περισσότερο από τις άλλες. «Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει μελέτες, η δράση αυτής της ουσίας έχει επιβεβαιωθεί μόνο εργαστηριακά, δηλαδή σε συνθήκες εργαστηρίου, στο πλαίσιο πειραμάτων. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τον άνθρωπο. Θα χρειαστούν περισσότερες, πιο καλά σχεδιασμένες μελέτες για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ένα θετικό όφελος των ουσιών αυτών, χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος», συμπληρώνει η κ. Βλαχάκη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT