Μια από τις καινούριες μελέτες (British Medical Journal) φέρνει νέα δεδομένα για την κατάθλιψη. Διενεργήθηκε σε 295.000 ανθρώπους και έδειξε ότι αυτοί που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά (κυρίως μιρταζαπίνη και σιταλοπράμη) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν κατά 5% το βάρος τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
«Οι ασθενείς με φυσιολογικό βάρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταβούν στην κατάσταση του υπέρβαρου και, αντίστοιχα, οι υπέρβαροι να μεταβούν στο καθεστώς ενός παχύσαρκου σε περίπτωση λήψης αντικαταθλιπτικών» ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Rafael Gafoor, ερευνητής σε θέματα δημόσιας υγείας στο King’s College London. Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι αντικαταθλιπτικά ούτε έχουν όλοι όσοι τα λαμβάνουν κατάθλιψη. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει υπερδιάγνωση της κατάθλιψης και ότι αυτό από το οποίο πάσχουμε μπορεί να είναι κάτι λιγότερο σύνθετο και περισσότερο καθημερινό, όπως μοναξιά, μελαγχολία, στρες κ.ά. Ενδεικτικά, σε μελέτη που διενήργησε ο Ramin Mojtabai της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μόλις 38,4% των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη επανεμφάνισαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα σε έναν χρόνο.
Αυτή την τάση της υπερδιάγνωσης με την εμπλοκή της φαρμακοβιομηχανίας των αντικαταθλιπτικών τονίζει στο βιβλίο του Η Διάσωση του Φυσιολογικού (εκδ. Τραυλός) ο διάσημος ψυχίατρος Allen Frances. Ο ίδιος συμβουλεύει να καταφύγουμε και σε δεύτερο γιατρό για να διερευνήσουμε το πρόβλημά μας.