Ταχινένιος χαλβάς, ταχινόσουπα, ταχινόμελο, παστέλι, ταχινόπιτα… Η μοναδική αυτή κρέμα από σουσάμι, το ταχίνι, είναι το βασικό συστατικό πολλών από τις γεύσεις που καταναλώνουμε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Όταν όμως διαπιστώσεις πόσο ευεργετικό είναι, είναι βέβαιο ότι θα το βάλεις και στο καθημερινό σου τραπέζι.
Τα οφέλη που έχει το σουσάμι και τα προϊόντα του στην υγεία σου
Λειτουργεί κατά της χοληστερόλης
Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σήμερα είναι γνωστό ότι η οξείδωση της εν λόγω λιποπρωτείνης, αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αίτιο για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης (εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων με επακόλουθο τη στένωσή τους). Παράλληλα, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και συνάμα αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση αυτών των ουσιών του σουσαμιού.