Δίαιτα 1.500 θερμίδων: Είναι αρκετές; Ο κλινικός διαιτολόγος μας απαντά

Αν έχεις προσπαθήσει να χάσεις βάρος, τότε σίγουρα έχεις μετρήσει θερμίδες. Πόσες θερμίδες όμως πρέπει να αποδίδει ένα ημερήσιο διαιτολόγιο για να προσφέρει απώλεια βάρους; Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος μας απαντά σε όλα όσο θέλουμε να γνωρίζουμε για τη δίαιτα των 1500 θερμίδων

Elle 06 Απρ. 21
Δίαιτα 1.500 θερμίδων: Είναι αρκετές; Ο κλινικός διαιτολόγος μας απαντά

Πως μπορεί μια δίαιτα να είναι αποτελεσματική; Μπορεί ο καθένας να καλύψει τις θερμίδες που θα λάβει με τρόφιμα της αρεσκείας του ή η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας εξαρτάται και από το είδος των θερμίδων που λαμβάνει; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που οι απαντήσεις τους μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους ευκολότερη.

H δίαιτα των 1500 θερμίδων

Το διαιτολόγιο των 1500 θερμίδων είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σχήμα αφού μπορεί να προσφέρει απώλεια βάρους σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν είναι όμως το κατάλληλο διαιτολόγιο για όλους. Αρχικά, οι θερμίδες που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να χάσει βάρος, εξαρτώνται από το φύλο – οι άντρες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, το μέγεθος – άνθρωποι μεγαλύτερων διαστάσεων χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και την ηλικία – μεγαλύτεροι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες.

Η μέση γυναίκα, για τη συντήρηση του βάρους της χρειάζεται 2000 θερμίδες ημερησίως, ενώ ο άντρας περίπου 2400 θερμίδες. Για την απώλεια βάρους, η πιο λογική σκέψη είναι η χρήση ενός διαιτολογίου με κατά το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Η δίαιτα 1500 θερμίδων τους καλύπτει όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να είναι πολύ λίγες. Θα προσφέρει και πάλι απώλεια βάρους, αλλά δεν θα εξυπηρετήσει τη θρέψη, γεγονός καθοριστικό για την έκβαση της συνολικής προσπάθειας αλλά και της προαγωγής της υγείας.

Το ποσό των 1500 θερμίδων επιτρέπει την χρήση ποικιλίας τροφίμων καθημερινά και την εύκολη κατανομή επαρκών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

δίαιτα

Τα πλεονεκτήματα της καταμέτρησης θερμίδων

Εκτός και αν έχεις κάποιον ειδικό για να σου φτιάξει το δικό σου προσωπικό διαιτολόγιο, η σωστή καταμέτρηση θερμίδων είναι μία δύσκολη διαδικασία. Απαιτεί τον πολύ προσεκτικό σχεδιασμό αλλά και τη συνεχή αξιολόγηση των διατροφικών επιλογών. Έτσι απορροφά πολύτιμο χρόνο από τις καθημερινές σου δραστηριότητες, ενώ επίσης είναι πολύ πιθανό είτε λόγω λανθασμένης αξιολόγησης της ποσότητας που καταναλώνεις είτε λόγω της ποικιλίας παρόμοιων επιλογών που υπάρχουν στην διάθεση μας, να κάνεις λάθος στην αξιολόγηση της θερμιδικής πρόσληψης.

Σε κάθε όμως περίπτωση, η ενασχόληση με τη σωστή επιλογή τροφίμων, την ανάγνωση των διαθρεπτικών πληροφοριών στην ετικέτα τους και τον συνδυασμό τους σε γεύματα και καταμερισμό κατά την διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το προσωπικό πρόγραμμα, σε κάνει πιο έμπειρο και ικανό να αναγνωρίζεις ευκολότερα την κατάλληλη επιλογή για εσένα, τόσο κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους όσο και στη συνέχεια, για τη διατήρησή του.

Προσοχή! Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες.

Για την αξιολόγηση της θερμιδικής αξίας ενός τροφίμου στο εργαστήριο, χρησιμοποιείται ένας μικρός κλίβανος, όπου κάθε τρόφιμο καίγεται και μετριέται η ενέργεια που ελευθερώνεται. Όταν όμως η συζήτηση αφορά την καύση-χρήση των συστατικών ενός τροφίμου από τον ανθρώπινο οργανισμό, τότε οι θερμίδες δεν είναι όλες ίδιες. Για τη βέλτιστη χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την προαγωγή της υγείας του, η σωστή επιλογή εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους.

Ένα παράδειγμα στην πιο απλή μορφή του, είναι η διαφορά μεταξύ ζάχαρης και φρουκτόζης. Είναι δύο απλά σάκχαρα με την ίδια θερμιδική αξία αλλά μεταβολίζονται διαφορετικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Μία διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη, σύμφωνα με έρευνες έχει συσχετισθεί με την εντονότερη αύξηση του κοιλιακού λίπους, των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, που είναι όλα πλούσια σε φρουκτόζη, χάρη στις φυτικές τους ίνες, δεν έχουν ανάλογα αποτελέσματα.

Ανάλογο παράδειγμα είναι και αυτό των δημητριακών και του ψωμιού. Οι επεξεργασμένες επιλογές, έχουν ίδιες ή σε ορισμένες περιπτώσεις και λιγότερες θερμίδες. Η κατανάλωσή τους όμως προκαλεί εντονότερη αύξηση της γλυκόζης αίματος και κατ’ επέκταση της ινσουλίνης. Οι υψηλές τιμές ινσουλίνης έχουν συσχετισθεί με την τάση του οργανισμού να αποθηκεύσει λίπος.

Αντίθετα, η κατανάλωση ολικής άλεσης δημητριακών και ψωμιού και πάλι χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες την θρεπτική  τους αξία, δεν αυξάνουν απότομα την γλυκόζη αίματος, βελτιώνουν την εντερική λειτουργία και το αίσθημα του κορεσμού ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες των πολύτιμων βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου που περιέχουν. Προχωρώντας άλλο ένα βήμα, η σωστή ανάγνωση των διατροφικών ετικετών, μας γνωστοποιεί ότι υπάρχουν δημητριακά πρωινού, που είναι ολικής άλεσης και παρουσιάζουν ακόμα πιο αργή απορρόφηση, χάρη στην περιορισμένη επεξεργασία τους.

Τέλος, και το είδος των λιπαρών, κάνει τη διαφορά. Κάθε γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες. Η κατανάλωση όμως τροφίμων πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα εξυπηρετούν την καλύτερη μεταβολική λειτουργία αλλά ακόμα και την γονιμότητα της γυναίκας, ενώ η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδρογονωμένα λιπαρά, που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως διάφορα dressings ή ακόμα και μπισκότα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για διατήρηση της υγείας.

Διαβάστε περισσότερα για τη δίαιτα των 1500 θερμίδων στο bestofyou.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT