Τα δημητριακά αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας αφού τα χρησιμοποιούμε σε πολλά από τα γεύματα μας. Και με την έννοια δημητριακά δεν εννοούμε μόνο τα κλασσικά που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, ξέρεις αυτά που βάζεις στην κούπα το πρωί, πριν ή μετά το γάλα.
Με τον όρο δημητριακά εννοούμε τα σιτηρά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το ρύζι, το κεχρί και το καλαμπόκι.
Τα δημητριακά έχουν μεγάλη σημασία για την διατροφή μας και δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο μας. Ήρθε η ώρα να μάθεις μερικές από τις αλήθειες αλλά και τους μύθους που ίσως να μην γνώριζες μέχρι στιγμής. Αν είσαι λοιπόν λάτρης των δημητριακών, αυτό το άρθρο είναι για σένα.
Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και αλατιού:
Τα δημητριακά που επιλέγουμε για το πρωινό μας γεύμα συχνά περιέχουν υπερβολική ζάχαρη και αλάτι και σάκχαρα. Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτής της ζάχαρης προέρχεται από μεταποιημένες τροφές.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Άρα πρέπει να διαλέγεις με προσοχή από δω και πέρα τα δημητριακά σου.
Σπόροι- δημητριακά:
Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση πως όλα τα δημητριακά μοιάζουν πάνω κάτω, λάθος! Μπορεί τα στοιχεία τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη να είναι περίπου ίδια, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις φυτικές ίνες. Τα δημητριακά σιταριού, αποτελούν το λευκό αλεύρι που περιέχει μόνο τα συστατικά του ενδοσπερμίου. Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει όλα τα μέρη του σπόρου.
Tο κριθάρι όμως που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα είναι σε μια μορφή που περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου, αν και μπορεί να έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Ωστόσο, το σιτάρι χάνει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών κατά την άλεση. Κάτι τέτοιο το καθιστά σε δευτερεύουσα θέση σε σχέση με το κριθάρι.