Οι πιπεριές είναι ένα ιδιαίτερα «ευέλικτο» λαχανικό που προστίθεται σε σαλάτες και φαγητά, ενισχύοντας τη γεύση αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Αναλύοντας τα ιδιαίτερα διατροφικά τους συστατικά, οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, οι κόκκινες πιπεριές έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα στο εν λόγω συστατικό, καθώς μία μόνο είναι αρκετή για να καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, τόσο για υγιείς ενήλικες, όσο και για καπνιστές, εγκύους και θηλάζουσες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις.
Τι άλλο περιέχουν οι πιπεριές
Από την άλλη, οι πιπεριές περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα περιέχουν κάλιο, ένα συστατικό πολύ σημαντικό το οποίο σχετίζεται με την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και όχι μόνο. Ακόμη, αποτελούν μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το νευρομυϊκό μας σύστημα, καθώς επίσης και άλλων βιταμινών όπως Α και Ε.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό τους γνώρισμα είναι το γεγονός ότι προσφέρουν υψηλά ποσά καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λυκοπένιο, το οποίο έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που φροντίζουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.