Η χορτοφαγική ή η βιγκανική διατροφή, όταν είναι καλά σχεδιασμένη από ειδικό, μπορεί να καλύψει διατροφικά τον οργανισμό, χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις. Ελλείψεις όπως π.χ. η αναιμία, παρουσιάζονται όταν ο τρόπος που ακολουθεί κάποιος μια τέτοια διατροφή είναι λανθασμένη.
Αρκετοί vegans, λόγω ημιμάθειας ή ευκολίας, επιλέγουν πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως π.χ. vegan λουκάνικα, μπιφτέκια σόγιας, βούτυρο καρύδας ή μπισκότα, και δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, εν αντιθέσει με την plant based nutrition, η οποία αποφεύγει τα επεξεργασμένα. Όλοι συμφωνούν, ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, ότι μια καλώς σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για παιδιά, για εγκυμονούσες και για ηλικιωμένους.