Η αποχή από το κρέας δεν είναι trend, αλλά μια ανάγκη για αποτοξίνωση του οργανισμού. Ακόμα και η κλιματική αλλαγή μας κρούει τον κώδωνα να μειώσουμε το κρέας από την διατροφή μας, αφού η κτηνοτροφία ευθύνεται για πολύ σημαντικές εκμπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κρέας έστω και για λίγο από την καθημερινότητά μας; Αυτό είναι ένα ενδεικτικό μενού που μπορούμε να προτιμήσουμε.
Πρωινό: Μούσλι με λιναρόσπορο. Σπάστε (π.χ. με γουδοχέρι) 2-3 κ.σ. οργανικού λιναρόσπορου και αναμείξτε τες με σπόρους σουσαμιού, γαϊδουράγκαθου, ηλιόσπορους, κανναβόσπορους, αμύγδαλα. Αφήστε τα να μουλιάσουν το βράδυ σε φιλτραρισμένο νερό. Προσθέστε στο μείγμα το πρωί μούρα, άλειμμα αμυγδάλου, ελάχιστη κανέλα, κάρδαμο κ.ά. Αν δεν θέλετε γλυκιά γεύση, προτιμήστε καρότα αντί για φρούτα, σέλερι στικ, κουρκουμά, βότανα κ.ά.
Σνακ: smoothies. Φτιάξτε πουρέ από λαχανικά (π.χ. γλυκοπατάτα) και αναμείξτε τον στο μπλέντερ με φρέσκα λαχανικά. Ο χυμός διατηρείται σε γυάλινο μπουκάλι μέχρι 2 μέρες στο ψυγείο.
Γεύματα (βραδινό & μεσημεριανό): Το βασικό γεύμα πρέπει να είναι η σαλάτα συνδυαστικά με ένα πιάτο της επιλογής σας, όπως όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, λαδερά. Ενδεικτικά ανακατέψτε άγρια βότανα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά με χυμό λεμονιού, αβοκάντο, ντοματίνια, φρέσκα μανιτάρια. Γαρνίρετε με βασιλικό, δεντρολίβανο κ.ά.