Δυνατές αρθρώσεις με τις σωστές ασκήσεις

Η γυμναστική είναι το αντίδοτό μας για το στρες αλλά και για την έντονη καθιστική ζωή. Στην προσπάθειά μας όμως να γυμναστούμε, μήπως ζορίζουμε πολύ τις αρθρώσεις μας;

Elle 18 Νοε. 11
Δυνατές αρθρώσεις με τις σωστές ασκήσεις

Οι ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή είναι ατέλειωτες. Κλείνοντας το pc στο γραφείο η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτονωθούμε και να πούμε "αντίο" σε στρες και εκνευρισμό. Μήπως όμως πολλές από εμάς στην προσπάθειά μας να… ξεδώσουμε υπερβάλλουμε, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αρθρώσεις μας; Η Σάρα Κιζ, οστεοπαθητικός και συγγραφέας του βιβλίου How to Keep your Joints Young (Πώς να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας για πάντα νέες, εκδ. Vermillion) τονίζει τη σημασία της υγείας των συνδέσμων σας και προτείνει τέσσερις τρόπους για να τους έχουμε σε φόρμα:

1. Η πρώτη αιτία τραυματισμών είναι η χαλάρωση των αρθρώσεων, ακόμη και όταν δεν βρίσκεστε στο γυμναστήριο. Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι οι διατάσεις δένουν τους συνδέσμους και τους θωρακίζουν απέναντι σε τραυματισμούς και αρθρίτιδα. Καλό θα είναι όταν γυμνάζεστε και πριν ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, να αφιερώνετε ένα περίπου δεκάλεπτο για stretching όλων των μυϊκών σας ομάδων.

2. Όλες οι αρθρώσεις σας είναι παγιδευμένες μέσα σε μια συγκεκριμένη εμβέλεια κινήσεων και θα ήταν προτιμότερο μία φορά την ημέρα να τις φτάνετε στα όριά τους και να αυξήσετε την κινητικότητά τους, τεντώνοντας τα άκρα σας όσο περισσότερο μπορείτε. Με αυτό τον τρόπο τους χαρίζετε ευλυγισία. Ιδανική στιγμή είναι το πρωί, αμέσως μετά τον ύπνο, μετά την προπόνηση και τις διατάσεις, αλλά και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

3. Η ελαφριά προπόνηση με βάρη θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αεροβικού προγράμματος. Έτσι, προστατεύετε τα γόνατα, τους αγκώνες και τους ώμους σας από τυχόν τραυματισμούς. Θα ήταν προτιμότερο για αρχή να επιλέγετε μικρά βάρη, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και να μην το παρακάνετε με τις επαναλήψεις. Μπορείτε να αυξήσετε την ένταση, αλλά και τη διάρκεια σταδιακά, ανά εβδομάδα. 

4. Αν νιώσετε πόνο στους συνδέσμους σας, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε. Ιδιαίτερα αν ο πόνος επιμείνει για περισσότερο από τρεις ημέρες, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό ή τον οστεοπαθητικό σας και να μην καταφύγετε στην εύκολη λύση του πάγου ή μιας θερμαντικής κρέμας, που μπορεί να σας ανακουφίσει στιγμιαία καμουφλάροντας τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT