Για πολύ καιρό, η τεκίλα είχε πολή κακή φήμη. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος και έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως το πότο που σου φτιάχνει τη διάθεση και έχει λίγες θερμίδες. Αν έχεις στο μυαλό σας την τεκίλα ως το σφηνάκι που ευθύνεται για το χειρότερο hangover σου, τότε μάλλον πίνεις λάθος είδος τεκίλα. Σωστά, δεν είναι όλες οι τεκίλα το ίδιο. Κάποιες μπορεί να κρύβουν πρόσθετα ή ακόμα και σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη που ίσως δεν θα έπρεπε να πιεις.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η τεκίλα έχει περίπου 97 θερμίδες ανά σφηνάκι και δεν έχει υδατάνθρακες, γεγονός που της δίνει πλεονέκτημα έναντι του κρασιού, της μπύρας και του μηλίτη, που περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη ανά μερίδα. Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις τη σωστή τεκίλα, που να μην έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό σου;
1. Διάβασε την ετικέτα
Για αρχή, αν ψάχνεις για μία πιο υγιεινή τεκίλα, επέλεξε κάποια που να είναι 100 % αγαύη. Ακριβώς όπως μπορεί να αναζητάς την ένδειξη «organic» ή «gluten-free» σε μια ετικέτα, θα πρέπει να ελέγξεις ότι η τεκίλα που θα αγοράσεις θα γράφει «100 % αγαύη». Επίσης η τιμή μπορεί συχνά να είναι δείκτης ποιότητας, αλλά όχι πάντα. Και όταν πρόκειται για πρόσθετα, δυστυχώς, δεν υπάρχει η νομική υποχρεώση να αποκαλύψουν τη χρήση τους κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις η ίδια κάποια έρευνα.
2. Έλεγξε για γλυκαντικές ουσίες
Ένα έξυπνο κόλπο να ανακαλύψεις αν η τεκίλα έχει γλυκαντικά, είναι να ρίξεις λίγη στην παλάμι σου και να τρίψεις τα χέρια σου. Αν όταν στεγνώσει, αυτά κολλάνε, τότε η τεκίλα αυτή χρησιμοποεί γλυκαντικά.
3. Συμβουλεύσου τους ειδικούς
Το Tequila Matchmaker είναι μια βάση δεδομένων τεκίλας στο διαδίκτυο, όπου μπορείς να βρεις αποστακτήρια και μάρκες που παράγουν τις τεκίλες τους χωρίς τη χρήση των επιτρεπόμενων πρόσθετων. Αν και αυτός ο κατάλογος δεν έχει όλα τα brands και περιέχει πολλές μικρότερες μάρκες που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, υπάρχουν και αρκετές μεγάλες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια.
4. Μάθε για τη βιολογική τεκίλα
Για να θεωρηθεί μια τεκίλα βιολογική, η αγαύη πρέπει να καλλιεργηθεί βιολογικά (χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα) και αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Εάν μια τεκίλα είναι πιστοποιημένη ως βιολογική από το USDA, σαφώς θα εμφανίζεται στην ετικέτα του ποτού, οπότε είναι λίγο πιο εύκολο να το τσεκάρεις αυτό σε σχέση με την παρουσία πρόσθετων. Ωστόσο, επειδή μια τεκίλα είναι βιολογική δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει πρόσθετα, πράγμα που σημαίνει δεν κάνει απαραίτητα τη διαφορά στο πόσο υγιεινή είναι ή δεν είναι. Ωστόσο, εάν η αγορά βιολογικών προϊόντων αποτελεί μέρος του τρόπου ζωής σου, μπορείς να αναζητήσεις την συγκεκριμένη ένδειξη.
5. Ήλεγξε την ηθική και τη βιωσιμότητα
Εκτός από αυτά που υπάρχουν μέσα στην τεκίλα, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε και την ηθική πίσω από το brand. Εάν η μάρκα συμπεριφέρεται καλά στους υπαλλήλους της και αναφέρει το όνομα του ποτοποιού στο μπουκάλι, έχει ένα υγιές σχέδιο για την καλλιέργεια της αγαύης και διασφαλίζει ότι το έδαφος είναι υγιές και η αγαύη είναι σε θέση να φτάσει στην πλήρη ωριμότητα της (που διαρκεί πέντε έως εννέα χρόνια) και είναι 100 τοις εκατό μπλε τεκίλα weber αγαύης με NOM στην ετικέτα (ο αριθμός Norma Oficial Mexicana υποδηλώνει ότι το μπουκάλι είναι αυθεντική τεκίλα και από ποιον παραγωγό τεκίλα προέρχεται), τότε μπορείς να εμπιστευτείς ότι η μάρκα παράγει ένα προϊόν που αξίζει να το πιεις.
Την επόμενη φορά που θα βγεις στο αγαπημένο σου μπαρ, πιες το αγαπημένο σου ποτό χωρίς φόβο και ενοχές γιατί τώρα θα ξέρεις τι να παραγγείλεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Αυτή η σαλάτα έχει φουλ πρωτεΐνη και… καθόλου κρέας!
- Αν είσαι επιλεκτική στο φαγητό, οι παρακάτω συμβουλές θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς
- Το ιδανικό cocktail είναι αυτό που έχει τέλεια γεύση και καθόλου θερμίδες. Και αυτό το cocktail υπάρχει!