Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το ελαιόλαδο προάγει την καλή υγεία, αφού αποτελεί ασπίδα εναντίον πολλών παθήσεων. Ωστόσο, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μονάχου (TUM) και της Βιένης μάς δίνουν ένα ακόμη κίνητρο προκειμένου να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Όπως διαπίστωσαν, μια μικρή ποσότητα από αυτό στο φαγητό μας είναι ικανή να βοηθήσει- και μάλιστα πολύ- στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά, αφού το συγκεκριμένο προϊόν περιορίζει το αίσθημα της πείνας.
Πώς όμως οι ειδικοί οδηγήθηκαν στο παραπάνω συμπέρασμα; Για τις ανάγκες του πειράματός τους παρακολούθησαν μια ομάδα εθελοντών για διάστημα τριών μηνών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σε καθημερινή βάση 500 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη: ελαιόλαδο, λαρδί, βούτυρο και έλαιο κράμβης (canola oil). Όλοι τους έτρωγαν το συγκεκριμένο σνακ ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους, χωρίς να διαφοροποιήσουν κάτι άλλο στις διαιτητικές τους συνήθειες.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: όσοι χρησιμοποίησαν ελαιόλαδο, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, ενώ μάλιστα δεν παρατηρήθηκε αύξηση του σωματικού τους βάρους. Επίσης, όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι ίδιοι είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης (χημική ουσία στον εγκέφαλο που προκαλεί ευεξία και ταυτόχρονα αποτελεί ρυθμιστή της όρεξης).
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού, ωστόσο προβληματίστηκαν διότι και το έλαιο κράμβης έχει παρόμοιες ιδιότητες. Έτσι, διεξήγαγαν ένα ακόμη πείραμα, εστιάζοντας στο άρωμα και όχι στη γεύση. Απομόνωσαν, λοιπόν, τα συστατικά που προσδίδουν σε κάθε έλαιο τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.