Το απλό τρικ που θα διώξει την κόπωση τις κρύες μέρες του χειμώνα

Αν έχεις παρατηρήσει ότι τους χειμερινούς μήνες αισθάνεσαι πιο εύκολα κόπωση, υπάρχει εξήγηση, αλλά και λύση!

Elle 06 Νοε. 22
Το απλό τρικ που θα διώξει την κόπωση τις κρύες μέρες του χειμώνα

Με τα σκοτεινά απογεύματα και τις μεγαλύτερες νύχτες, δεν αυξάνεται μονάχα η κακή μας διάθεση, αλλά και το αίσθημα κόπωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει η ποσότητα του φωτός του ήλιου που λαμβάνουμε μέσα στη μέρα η οποία έχει τη δύναμη να αλλάζει τις διεργασίες του σώματός μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να κινηθεί μέσα στις μεταβαλλόμενες ώρες του φωτός της ημέρας χωρίς άγχος – και είναι μια ενεργητική συνήθεια που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, μόλις ξυπνάμε το πρωί. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να καθορίσει τα επίπεδα ενέργειας, τον κύκλο του ύπνου και τη συνολική υγεία σας. Ποιο είναι;

Το κλειδί για να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια καλή μέρα είναι να βγείτε έξω μια βόλτα μέσα στην πρώτη ώρα του πρωινού σας.

Όλα έχουν να κάνουν με τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν από την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή την άνοδο και την πτώση της κορτιζόλης και της μελατονίνης. “Υπάρχει μια υγιής άνοδος της κορτιζόλης που συμβαίνει νωρίς την ημέρα… σας κάνει να αισθάνεστε σε εγρήγορση, σας κάνει να αισθάνεστε ικανοί να κινηθείτε και να θέλετε να κινηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας για τη δουλειά, για άσκηση, το σχολείο, τις κοινωνικές σχέσεις κ.λπ. Αλλά επίσης ενεργοποιεί ένα χρονόμετρο στο νευρικό σας σύστημα που υπαγορεύει πότε θα εκκριθεί μια διαφορετική ορμόνη, που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία σας κάνει να νυστάζετε”, εξηγεί ο Dr Huberman, μόνιμος καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο τελευταίο του podcast.

Τα επίπεδα αυτών των ορμονών ρυθμίζονται από νευρώνες στα μάτια μας, οι οποίοι ενεργοποιούνται από “μια συγκεκριμένη ποιότητα φωτός και ποσότητα φωτός”, λέει. “Όταν ξυπνάμε, τα μάτια μας ανοίγουν. Αν βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, δεν υπάρχει αρκετό φως για να ενεργοποιηθεί ο σωστός χρονισμός αυτού του ρυθμού κορτιζόλης και μελατονίνης. Eίναι δίκαιο να πούμε ότι το φως -ιδίως το ηλιακό φως- είναι 1.000 έως 10.000 φορές πιο αποτελεσματικό από ό,τι, ας πούμε, το να σηκωθείς στο σκοτάδι και απλά να γυμναστείς”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γυμναστική σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γυμναστηρίου το πρωί δεν θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλά – η άσκηση είναι χρήσιμη για τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, αλλά το φως εξακολουθεί να παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας. Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την εγρήγορσή σας, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει ένα πρωινό τρέξιμο ή απλά να περπατήσετε μέχρι το γυμναστήριο αντί να πάρετε το λεωφορείο, σας επιτρέπει να πάρετε περισσότερο φως.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT