Η επιστήμη καλείται να δώσει τη δική της απάντηση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ενός φαινομένου που έχει ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια πρόσφατη ανακάλυψη Πορτογάλων επιστημόνων δίνει σοβαρές ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους που παιδεύονται χρόνια με σκληρές δίαιτες. Επικεφαλής των ερευνών είναι η Μαριάνα Μοντέιρο, επίκουρη καθηγήτρια ανατομίας του ανθρώπινου σώματος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο.
Η ίδια και η ομάδα της έχουν εστιάσει τις μελέτες τους σε μια ουσία που ενδέχεται να βοηθά στην απώλεια βάρους μπλοκάροντας την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Ωστόσο, αυτό το νέο παρασκεύασμα δεν θα είναι έτοιμο άμεσα: απαιτούνται δύο έως και τρία χρόνια ερευνών μέχρι να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα αλλά και η ασφάλειά του για την υγεία μας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Μέχρι στιγμής εργαστηριακά πειράματα έχουν γίνει μόνο σε τρωκτικά. Στα ζώα στα οποία δοκιμάστηκε η θεραπεία παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού της τροφής που κατανάλωναν κατά 50%, αλλά και αύξηση της καύσης των θερμίδων. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα παραπάνω αποτελέσματα οφείλονται στον περιορισμό της παραγωγής της γκρελίνης.
«Ουσιαστικά καταφέραμε να μειώσουμε την όρεξή τους και να κάνουμε το μεταβολισμό τους να δουλεύει εντατικά με αποτέλεσμα να καίγεται περισσότερο λίπος. Τα οφέλη του εμβολίου είναι παρόμοια με εκείνα μιας λαπαροσκοπικής γαστρικής παράκαμψης, αφού και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μείωση της παραγωγής της γκρελίνης. Γι' αυτό και μετά από ένα γαστρικό μπαϊπάς παρατηρείται μείωση της επιθυμίας για φαγητό» τονίζει η Μοντέιρο. Και συνεχίζει: «Η ισχύς της δόσης του εμβολίου κράτησε 18 μήνες στα ποντίκια, διάστημα που αντιστοιχεί σε τέσσερα χρόνια στους ανθρώπους. Ωστόσο, χρειαζόμαστε καιρό μέχρι να διαπιστώσουμε αν αυτή η παρέμβαση στο μηχανισμό παραγωγής της γκρελίνης επηρεάζει αρνητικά κάποιες λειτουργίες στο σώμα μας».
Πολύ καλό για να είναι αληθινό;
Με ένα μόνο τσίμπημα θα χάνουμε τα περιττά κιλά και θα λέμε «όχι» στους πειρασμούς που μας παχαίνουν; Ίσως, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σε λίγα χρόνια δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο για τη σιλουέτα μας παρά μόνο να πηγαίνουμε στο διαιτολόγο για μία ένεση. Το πράγμα δεν είναι τόσο απλό, αφού, όπως αναφέρει η Μοντέιρο, «το εμβόλιο δεν είναι ένα μαγικό φίλτρο που θα εξαφανίζει το πάχος. Άλλωστε, για να δράσει, θα πρέπει να συνδυάζεται με συστηματική άσκηση και υγιεινή διατροφή».
Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό το εμβόλιο δεν θα προσφέρει πολλά στον πόλεμο κατά του πάχους, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός που ρυθμίζει την ανάγκη μας για φαγητό είναι περίπλοκος και πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξή μας. Σε λίγα χρόνια θα γνωρίζουμε ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο.