Άραγε θα συμμετείχατε ποτέ σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος στο οποίο θα σας ζητούσαν κατηγορηματικά να μη χάσετε ούτε ένα γραμμάριο τις πρώτες οκτώ εβδομάδες; Παρόλο που κάτι τέτοιο ακούγεται παράδοξο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ θεωρούν πως αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της επιτυχίας εάν θέλουμε να αποκτήσουμε τις ιδανικές αναλογίες, αλλά και να τις διατηρήσουμε.
Πώς όμως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και τι περιλαμβάνει το μεταβατικό στάδιο των 2 μηνών; Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 267 υπέρβαρες γυναίκες. Οι μισές από αυτές άρχισαν αμέσως δίαιτα, ενώ οι υπόλοιπες πέρασαν οκτώ προπαρασκευαστικές εβδομάδες. Σε εκείνο το διάστημα οι εθελόντριες της δεύτερης ομάδας αντικατέστησαν τις λιπαρές τροφές με αντίστοιχες υγιεινές που τους άρεσαν και έμαθαν να απολαμβάνουν πότε πότε μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα τους γλυκά και αλμυρά πιάτα. Παράλληλα, ζυγίζονταν καθημερινά, έτσι ώστε να κατανοούν και να ελέγχουν πώς επηρεάζεται το βάρος τους από τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και να κάνουν δεκάλεπτους περιπάτους δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος διάρκειας 20 εβδομάδων, το οποίο συμπεριλάμβανε γυμναστική. Η μέση απώλεια βάρους σε όλες τις εθελόντριες ήταν περίπου 9 κιλά. Έπειτα από ένα χρόνο, ωστόσο, όσες γυναίκες είχαν ξεκινήσει με τα… προκαταρκτικά είχαν πάρει κατά μέσο όρο μόλις 1,5 κιλό, ενώ εκείνες που μπήκαν κατευθείαν στα δύσκολα είδαν το βάρος τους να αυξάνεται κατά 3,5 κιλά περίπου.
«Αυτές οι οκτώ εβδομάδες έμοιαζαν με πρακτική άσκηση» δήλωσε η δρ Μικαέλα Κίρναν, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. Η ίδια συνέχισε: «Διαπιστώσαμε ότι αυτό το διάστημα δεν εμπόδισε καθόλου την προσπάθεια των εθελοντριών να αδυνατίσουν, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην επιτυχία της, ιδίως αναφορικά με τη διατήρηση του νέου τους βάρους. Το να χάσει κάποιος ένα σεβαστό αριθμό κιλών απαιτεί κόπο και προσήλωση στο στόχο. Οι περισσότεροι δεν αντέχουν τη μακροπρόθεσμη πίεση. Η μέθοδος που επιχειρήσαμε διδάσκει στους ενδιαφερόμενους πώς να κάνουν μικρές, γρήγορες προσαρμογές, οι οποίες βοηθούν στη μετέπειτα συντήρηση, χωρίς μεγάλη δυσκολία».
Φυσικά, ο χρόνος προσαρμογής που προαναφέρθηκε διαφοροποιείται από τις περιόδους… χάριτος που δίνουμε κατά καιρούς στον εαυτό μας. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, ακόμη και η δίαιτα απαιτεί εξάσκηση για να επιτύχει.