Όσοι έχουν αρκετά περιττά κιλά και υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή χάνουν περισσότερο βάρος σε βάθος χρόνου σε σχέση με όσους κάνουν μια δίαιτα φτωχή σε λιπαρά ή με μειωμένους υδατάνθρακες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές που υπογράφουν μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας που επέλεξαν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έφτασαν στο σημείο να ζυγίζουν σχεδόν 3 κιλά λιγότερο απ' ό,τι έξι χρόνια πριν. Από την άλλη, το βάρος εκείνων που κατανάλωναν γεύματα με χαμηλούς υδατάνθρακες μειώθηκε κατά 1,5 κιλό, ενώ όσοι έκαναν μια δίαιτα φτωχή σε λιπαρά έχασαν μισό κιλό.
Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί ερευνητές συγκέντρωσαν επιστημονικά στοιχεία από ένα διετές πρόγραμμα με τίτλο Dietary Intervention Randomized Controlled Trial. Κατέταξαν ένα τυχαίο δείγμα 322 παχύσαρκων ατόμων σε τρεις κατηγορίες, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κάθε δίαιτα.
Έπειτα από δύο χρόνια, η μέση απώλεια βάρους στην ομάδα που είχε επιλέξει τη μεσογειακή διατροφή ήταν 4,5 κιλά, σε αυτήν της οποίας η δίαιτα βασιζόταν σε χαμηλά λιπαρά περίπου 3 και σε εκείνη που ακολουθούσε το μοντέλο με τους χαμηλούς υδατάνθρακες 4,6. Παρ' όλα αυτά, μετά από έξι χρόνια τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς μόλις το 67% συνέχιζε τη δίαιτα, ενώ περισσότερο κερδισμένοι ήταν όσοι είχαν υιοθετήσει το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.