Γενόσημα φάρμακα: Τι σημαίνουν για την υγεία μας

Οι γιατροί θα συνταγογραφούν πλέον μόνο τις δραστικές ουσίες και όχι το φάρμακο. Τα αντίγραφα φάρμακα είναι φθηνά, αλλά πόσο ασφαλή θεωρούνται για την υγεία μας;
 

Elle 05 Μαρ. 12
Γενόσημα φάρμακα: Τι σημαίνουν για την υγεία μας

Από την 1η Απριλίου αρχίζει επίσημα η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι του φαρμάκου με την εμπορική του ονομασία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Τα γενόσημα φάρμακα που, σύμφωνα με το στόχο του νέου πολυνομοσχεδίου για την υγεία, αναμένεται να καλύψουν το 50% της αγοράς, είναι αντίγραφα ενός πρωτοτύπου και περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, στην ίδια ποσότητα με το φάρμακο αναφοράς. Στόχος είναι να διαδοθεί περισσότερο η χρήση τους στην Ελλάδα (στην Ευρώπη ξεπερνά το 50%), ώστε να μειωθούν οι δαπάνες τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και των ασθενών. Έτσι, ο φαρμακοποιός θα χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα, με βάση τη συνταγογράφηση της ουσίας από το γιατρό. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί ένα πιο ακριβό, θα πληρώνει ο ίδιος τη διαφορά από την τσέπη του.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, αλλά και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ως προς τα γενόσημα που θα κυκλοφορούν στη χώρα μας. Ειδικότερα, όπως έχει αναφέρει δημόσια ο πρόεδρος του ΙΣΑ, σύμφωνα με καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ορισμένα σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται ήδη σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα και παράγονται σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) έχουν προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στους ασθενείς. Ακόμα, πολύς λόγος γίνεται για την ποιότητα των δραστικών ουσιών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

«Είναι ασφαλή» ισχυρίζεται ο ΕΟΦ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, τα γενόσημα φάρμακα είναι ασφαλή, καθώς κυκλοφορούν έπειτα από ειδική άδεια που χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αφού πρώτα έχει αξιολογήσει τα επιστημονικά δεδομένα. Ενδεικτικά, από τις καταγγελίες που έγιναν πέρυσι στη χώρα μας σχετικά με τη μειωμένη αποτελεσματικότητά τους, οι περισσότερες (28) αφορούσαν φάρμακα που κυκλοφορούν με εμπορικές ονομασίες, ενώ λιγότερες (25) αφορούσαν γενόσημα. Επιπλέον, ο ΕΟΦ διενεργεί και ελέγχους ποιότητας μετά την έγκριση του φαρμάκου, κάνοντας προγραμματισμένες δειγματοληψίες ή αιφνίδιους ελέγχους σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης. Η επίσημη θέση του ΕΟΦ είναι ότι «οι επιθεωρητές του οργανισμού, διαπιστευμένοι κατά τα κοινοτικά πρότυπα, επιθεωρούν σε κοινοτικές ή/και εθνικές αποστολές και εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κ.λπ.), σε τακτική βάση. Μόνο τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής επιτρέπεται να παράγουν για την Ε.Ε. και τη χώρα μας». Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται περισσότερες εξελίξεις όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT