Η ασπιρίνη προστατεύει τους πνεύμονες;

Μια καινούρια μελέτη δείχνει ότι το διάσημο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα τόσο σε γυναίκες που καπνίζουν όσο και σε μη καπνίστριες.

Elle 26 Απρ. 12
Η ασπιρίνη προστατεύει τους πνεύμονες;

Η ασπιρίνη δεν μας προστατεύει μόνο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και από τον καρκίνο του πνεύμονα, εφόσον την καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα. Αυτό έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lung Cancer.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.000 γυναικών (οι 400 είχαν καρκίνο και οι 814 ήταν υγιείς)  και διαπίστωσαν ότι η συχνή λήψη του φαρμάκου μειώνει έως 62% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε εκείνες που καπνίζουν και έως 50% στις μη καπνίστριες.

Όπως φαίνεται η ασπιρίνη μπλοκάρει ένα ένζυμο που βρίσκεται σε αυξημένα ποσοστά σε περιπτώσεις κακοήθειας (COX-2) γιατί ευνοεί τη φλεγμονή και τη διαίρεση των κυττάρων. Τα παραπάνω στοιχεία προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα για την προστατευτική δράση που ασκεί η ασπιρίνη σε άλλα όργανα: ειδικότερα έχει φανεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου.   

Η γνώμη της ειδικού
Η δραστική ουσία της ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Τα πρώτα στοιχεία για τα οφέλη της στους πνεύμονες μπορεί να είναι θετικά, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τη λήψη της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Όπως επισημαίνει η Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η δράση του αντιοξειδωτικού αυτού παράγοντα είναι γνωστή στις αγγειοπάθειες και στις καρδιοπάθειες. Αναφορικά με το κάπνισμα θα έλεγα ότι καλύτερη είναι η πρόληψη, δηλαδή να μην ξεκινήσει κάποιος αυτή τη βλαβερή συνήθεια ή αν την αρχίσει να τη διακόψει. Επίσης θα έλεγα ότι καλό είναι να κάνει καρδιαγγειακό και αναπνευστικό τσεκάπ αν είναι άνω των πενήντα ετών και να πράξει ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Η ασπιρίνη δεν παύει να είναι φάρμακο που παρουσιάζει και επιπλοκές».

Ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με τη γιατρό, ταλαιπωρεί σήμερα τόσο τους καπνιστές, όσο και ένα 30-40% των ανθρώπων που καπνίζουν παθητικά. Η προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν ρόλο στη μετάλλαξη των κυττάρων, ώστε τελικά αυτές να οδηγήσουν στη νόσο. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT