Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Time επιλέγει τα superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας.

Elle 12 Ιαν. 16
Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές

Τόφου
Προϊόν που φτιάχνεται από γάλα σόγιας, μοιάζει με λευκό τυρί και χρησιμοποιείται ευρέως στην κινεζική και ιαπωνική κουζίνα. Είναι εξαιρετικά υγιεινό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ω-3 και ασβέστιο και χαμηλή σε υδατάνθρακες και νάτριο. Επιπλέον αποτελεί πλούσια πηγή ψευδαργύρου, βιταμινών Β, χαλκού και σεληνίου. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το ότι το έχουν συμπεριλάβει στη λίστα των υπερτροφών.

Ραβέντι
Πρόκειται για ιθαγενές φυτό του Θιβέτ. Ρυθμίζει τις εκκρίσεις της χολής και βοηθάει στη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα. Όταν το καβουρδίσουμε χάνει τις καθαρτικές του ιδιότητες και γίνεται απλώς τονωτικό. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο συγκεκριμένο φυτό μπορούν να δράσουν προληπτικά κατά της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιήστε το σε σκόνη (ρίζες), ως τονωτικό σε ποσότητες 0,3-0,5 γραμμ. και ως καθαρτικό σε 2-4 γραμμ.

Αντίδια ή ραδίκια
Τα γνωστά ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, καροτενοειδή, καθώς και σε ανόργανα στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Η β-καροτίνη θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορείτε να τα απολαύσετε μαγειρευτά στην κατσαρόλα ή κρύα σαν σαλάτα.

Κολοκύθα
Οι κολοκύθες οφείλουν το χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα τελευταία αποτρέπουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη. Επίσης μπορούμε να την προσθέσουμε σε πιλάφι ή ριζότο.

Γογγύλι
Το γογγύλι ή Brassica rapa είναι διετές ποώδες φυτό της οικογένειας του λάχανου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως τα γογγύλια, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων,  ενώ βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας και στην αυξημένη ενέργεια.
Είναι επίσης εξαιρετικό διουρητικό, πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Τα γογγύλια τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά με λάδι και λεμόνι. Μαγειρεύονται όμως και με κρέας, γίνονται σούπες ή αποτελούν τη γέμιση για χορτόπιτες.

Φαγόπυρο
Ονομάζεται και μαύρος θησαυρός. Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα καθώς περιέχει 14% πρωτεΐνης, ποσοστό μεγαλύτερο απ' ό,τι όλα τα άλλα δημητριακά. Επίσης έχει και πολλές βιταμίνες, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, που συνήθως εντοπίζονται στα ζωικά τρόφιμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε,  ασβέστιο, αλλά και σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, κι έτσι μπορούν να το απολαύσουν και όσοι έχουν δυσανεξία σε αυτή. Πώς το τρώμε; Το βράζουμε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι σε αναλογία 1 φλιτζ. φαγόπυρο προς 2 φλιτζ. νερό. Βρασμένο μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά.

Μαϊντανός
Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά. Το τσάι από μαϊντανό ενεργοποιεί τη διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, δρώντας κατά της διάρροιας. Επίσης ανακουφίζει από τα κρυολογήματα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Αμάρανθος
Ο αμάρανθος υπήρξε μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι η βασική τροφή των Ίνκας και των Ατζτέκων. Πλούσιος σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, αλλά και χωρίς γλουτένη, αποτελεί το νέο superfood. Δεν είναι τυχαίο που η NASA έχει συμπεριλάβει τους σπόρους του στο διαιτολόγιο των αστροναυτών. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση των σπόρων του με τη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.  Μαγειρεύεται σαν δημητριακό. Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, πίτες, μπισκότα, κέικ.

Σπέλτα ή ντίνκελ
Είναι ένα είδος σιταριού πλούσιο σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Η περιεκτικότητά του μάλιστα σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα σιτάρια. Επίσης περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Κατσικίσιο τυρί
Το γνωστό τυρί των παππούδων μας είναι το πιο υγιεινό και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα. Συνδυάζει πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο (3% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης). Έχει πικάντικη γεύση και μπορείτε να το φάτε ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό σε κύρια πιάτα και σαλάτες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT