Η δίαιτα των Νέων Δημητριακών

Μια νέα δίαιτα που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για την κατανάλωση των δημητριακών μέχρι σήμερα. Είναι ιδανική για όλες όσες δυσκολεύονται να χάσουν βάρος παρά τα εξαντλητικά προγράμματα που ακολουθούν.

 

 

 

Τα πλεονεκτήματα
Η εύκολη αυτή αντικατάσταση των... ένοχων δημητριακών με άλλα, πιο ευεργετικά για τη γραμμή σας, βοηθάει στην εύκολη απώλεια βάρους, αλλά και στη μείωση του λίπους στις επίμαχες περιοχές. Επίσης, ο σωστός συνδυασμός των τροφών των μενού που προτείνει θωρακίζει την υγεία σας.

Οι αρχές
Σύμφωνα με νέες έρευνες σε όλα τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι εντοπίζεται μια... ένοχη ουσία που ονομάζεται γλιαδίνη. Αυτή εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό και μπλοκάρει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η απώλεια βάρους. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλιαδίνη χωρίς να το γνωρίζουν. Τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απότομη αύξηση βάρους, το μόνιμο αίσθημα κόπωσης, η θολούρα και ο πονοκέφαλος. Η δρ Αν-Λουίζ Γκίτλεμαν, διατροφολόγος και δημιουργός της συγκεκριμένης δίαιτας προτείνει σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν κιλά, τον  περιορισμό της κατανάλωσης δημητριακών σε μία φορά την εβδομάδα και την αντικατάσταση των συγκεκριμένων προϊόντων με:
- δημητριακά ρυζιού
- πολέντα (μείγμα από καλαμπόκι)
- τορτίγια καλαμποκιού
- σπαγγέτι από λαχανικά
- ποπ-κορν

Τα μειονεκτήματα
Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσετε από μόνες σας αν έχετε ευαισθησία στη γλιαδίνη. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να εμπιστευθείτε προηγουμένως έναν παθολόγο. Επίσης, κάποιες φορές είναι δύσκολο να βρείτε στην αγορά τα παραπάνω υποκατάστατα δημητριακών.

Η προέλευσή της
Αναπτύχθηκε από τη δρα Αν-Λουίζ Γκίτλεμαν, διατροφολόγο και συγγραφέα βιβλίων διατροφής.

Μάθετε περισσότερα
Στο βιβλίο The Gut Flush Plan (Οδηγός για επίπεδη κοιλιά, εκδ. Avery), της Αν-Λουίζ Γκίτλεμαν.

Elle 22 Νοε. 11
Η δίαιτα των Νέων Δημητριακών

Πρωινό   
Βράζετε 3 φλιτζ. άπαχο γάλα με 1/2 κ.γ. κανέλα. Προσθέτετε 2/3 φλιτζ. έτοιμο μείγμα πολέντα (θα το βρείτε στα μεγάλα σουπερμάρκετ), 2-3 αποξηραμένα φρούτα και ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατεύετε το μείγμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε για 5', ανακατεύοντας συγχρόνως με μία κουτάλα. Αν θέλετε προσθέτετε μέλι.
Μεσημεριανό   
Σαλάτα με κάρι και κοτόπουλο: κόβετε στη μέση μία ντομάτα και αδειάζετε προσεκτικά το εσωτερικό της. Ανακατεύετε σε ένα μπολ 150 γραμμ. βρασμένα ρεβίθια, τα οποία έχετε σουρώσει, 1 φλιτζ. βρασμένο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 150 γραμμ. άπαχο γιαούρτι και 1/2 κ.γ. κάρι σε σκόνη. Προσθέτετε λίγο αλάτι και γεμίζετε την ντομάτα.
Σνακ    
Ανάμεικτοι ξηροί καρποί: ανακατεύετε καλά ψητά φιστίκια με μέλι, σταφίδες, ηλιόσπορους, τσιπς μπανάνας με σκόνη κανέλας ή καυτερού τσίλι για γεύση και σερβίρετε.
Βραδινό
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά και όχι με εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρίψετε το εσωτερικό μιας κολοκύθας για να βγουν όσο το δυνατόν πιο λεπτές λωρίδες από την ψίχα της, σε μορφή που να θυμίζουν σπαγγετίνη. Ρίξτε τες σε νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάστε τη σάλτσα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας που θα μαγειρέψετε με ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, ελαιόλαδο και μαντζουράνα.
Επιδόρπιο    
Μους, την οποία θα φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ 340 γραμμ. τυρί κρέμα με ελάχιστα λιπαρά ή ακόμα και τυρί σόγιας (τόφου), 1/2 φλιτζ. σοκολατούχο γάλα με 0% λιπαρά ή γάλα σόγιας με γεύση σοκολάτας, 1/4 φλιτζ. σοκολάτα ψιλοκομμένη, την οποία θα έχετε λιώσει σε μπεν μαρί και ελάχιστο μέλι. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει μαλακό και παγώστε στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: