Η δίαιτα των Βίκινγκς
Πιστεύετε ακόμη ότι το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας; Ή στα βουνά της Κρήτης; Όχι πια. Οι βόρειες περιοχές της Ευρώπης αρχίζουν σιγά σιγά να διεκδικούν το ρόλο τους στον παγκόσμιο χάρτη της ευεξίας με την Ισλανδία, το παγωμένο αυτό νησί των τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων, να εμφανίζει εντυπωσιακές επιδόσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μελετητών. Εκεί, λοιπόν, οι άντρες ζουν κατά μέσο όρο 79,4 χρόνια ξεπερνώντας τους Ιάπωνες, οι οποίοι ζουν 78,6, ενώ οι γυναίκες φτάνουν τα 82,9 χάρη στη βορειοευρωπαϊκή διατροφή τους, την εξαιρετική υγιεινή ζωή, την καθαρή ατμόσφαιρα και τις μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. Και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της γειτονικής Σκανδιναβίας (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία). Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μια νέα μανία - αυτή της σκανδιναβικής διατροφής και μάλιστα της παραδοσιακής, που κρατάει τις ρίζες της από τους Βίκινγκς, τους ατρόμητους πολεμιστές της περιοχής.
Το καλό λίπος κάνει θαύματα
Από το έτος 1000 μ.Χ. Οι Βίκινγκς κατανάλωναν φρέσκα και παστά κρέατα και ψάρια, τυριά, προϊόντα σίκαλης αλλά και βολβούς, καρότα, τεύτλα και πατάτες. Τροφές που μπορούσαν να αποθηκεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι οποίες τους κρατούσαν... χορτάτους όσο κρατούσαν οι μάχες. Πολλές από τις διατροφικές τους παραδόσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα στις σκανδιναβικές χώρες. Ο κορυφαίος σε θέματα παχυσαρκίας καθηγητής Άρνε Άστραπ, επικεφαλής του Τμήματος της Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τονίζει ότι το μυστικό της επιτυχίας της συγκεκριμένης διατροφής είναι η ποιότητα της πρωτεΐνης η οποία παρέχει στον οργανισμό μας τη δύναμη που χρειάζεται για να δουλέψει ο μεταβολισμός. Στα βασικά της δε πλεονεκτήματα είναι πως δεν αισθανόμαστε πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι 10 κορυφαίες τροφές που διατήρησαν άτρωτους τους Βίκινγκς και θα δυναμώσουν την αντίστασή μας στην παχυσαρκία:
1. Ο σολομός για τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές, προλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, ενώ ελαττώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
2. Ο μπακαλιάρος για τις άπαχες πρωτεΐνες του.
3. Το ιχθυέλαιο για τη βιταμίνη D.
4. Το μαύρο ψωμί για τις άφθονες φυτικές ίνες του.
5. Η βρόμη, σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, μαγνησίου και ψευδάργυρου, που εξισορροπούν το σάκχαρο.
6. Το άπαχο βοδινό για τη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο.
7. Η πατάτα για την παραγωγή ενέργειας και τη βιταμίνη C.
8. Το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών (τα λεγόμενα σταυρανθή λαχανικά) για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που βοηθούν τα κύτταρα να αναπτύξουν αντικαρκινική δράση.
9. Τα καρότα για τη βιταμίνη Α.
10. Τα μύρτιλλα, αλλά και τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους για τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μειώνουν τις βλάβες οι οποίες προκαλούνται στα κύτταρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο... βόρειος κίνδυνος
Όπως κάθε δίαιτα που παίρνει τη μορφή παροδικής μόδας, έτσι και η σκανδιναβική, αν δεν συνοδεύεται από ιατρικές οδηγίες και συγκεκριμένες παρατηρήσεις, μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους. Και αυτό γιατί η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στα παστά ή τα υπερβολικά αλατισμένα ψαρικά και κρεατικά μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση ή σημαντική κατακράτηση υγρών. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα. μια υψηλή σε κορεσμένα λίπη δίαιτα (τυρί, βούτυρο και ξινή κρέμα) αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.