Η δίαιτα Zone

Οι celebrities στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πίνουν νερό στο όνομά της. Η δίαιτα της Ζώνης, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην Ελλάδα, απαιτεί πειθαρχία και σωστό υπολογισμό κάθε γεύματος, οπότε απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που αγαπούν την οργάνωση.

Οι αρχές
Η δίαιτα Zone είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει να κάνει με το σωστό και απόλυτα αρμονικό συνδυασμό τροφών. Κάθε γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από 30% άπαχες πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 40% υδατάνθρακες. Ο συνολικός όγκος κάθε γεύματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σας. Τα γεύματα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (το πολύ ανά 5 ώρες). Σκοπός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι να διατηρεί την έκκριση της ινσουλίνης (της ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, η οποία επιτρέπει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό) σε ένα επίπεδο που επιτρέπει την απώλεια βάρους.

Τα πλεονεκτήματα
Ενθαρρύνει την κατανάλωση φυτικών ινών και πολυακόρεστων λιπών, ενώ απαγορεύει τα κακά λιπαρά και το αλκοόλ. Η απώλεια βάρους τις πρώτες εβδομάδες είναι μεγάλη και κυμαίνεται μεταξύ 500 γραμμ. και 1,5 κιλού την εβδομάδα.

Τα μειονεκτήματα
Η δίαιτα Zone είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε καθημερινή βάση, ειδικά αν τρώτε έξω. Επίσης, περιλαμβάνει πολύ λίγες θερμίδες καθημερινά (1.000-1.500 kcal/ημέρα) και ενδέχεται να μην καλύπτει την αίσθηση της πείνας σας. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι μετά τη διακοπή της δίαιτας η ανάκτηση του βάρους είναι ταχεία.


Η προέλευσή της
Αναπτύχθηκε το 1995, από τον Μπάρι Σίαρς, ερευνητή του M.I.T. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Μάθετε περισσότερα
Στο βιβλίο Zone Diet, εκδόσεις Thorsons, του δρα Μπάρι Σίαρς.

Elle 01 Νοε. 11
Η δίαιτα Zone

Πρωινό
Ομελέτα (μόνο ασπράδια) με σπαράγγια  και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ φλιτζ. δημητριακά, ½ φλιτζ. φρέσκες φράουλες.
Μεσημεριανό
1 στήθος ψητό κοτόπουλο, 1 χωριάτικη σαλάτα με 1 κ.σ. λάδι, 1 αχλάδι.
Βραδινό
Φαχίτας με ψητό κοτόπουλο και πιπεριές, 1 σαλάτα πράσινη με 3 κ.σ. τυρί κότατζ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT