Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό της νεότητας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν επιβραδύνει μόνο τη γήρανση, αλλά μπορεί ακόμη να διορθώσει τις φθορές που προκαλεί ο χρόνος.

Elle 19 Σεπ. 13
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό της νεότητας
Ισορροπημένη διατροφή, ήπια γυμναστική και καταπολέμηση του στρες με μεθόδους όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός… Αυτά είναι τα όπλα που μπορούν να «φρενάρουν» τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά και να επανορθώσουν τις ήδη υπάρχουσες φθορές του οργανισμού. 
 
Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού lifestyle οδηγεί σε αύξηση του μήκους των τελομερών (των προστατευτικών τμημάτων που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων). Όσο περνούν τα χρόνια, το μήκος τους μικραίνει και έτσι τα κύτταρα γερνούν. Αυτή η σταδιακή συρρίκνωση οδηγεί συχνά σε ασθένειες (ανάμεσά τους καρδιοπάθειες, άνοια κ.λπ.). 
 
Τι λένε όμως οι ειδικοί και ποια είναι η επαναστατική τους ανακάλυψη; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το μήκος των τελομερών μπορεί να μειωθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η κακή διατροφή, η μοναξιά, η κατάθλιψη, το κάπνισμα, ακόμη και το χρόνιο στρες. «Η μελέτη μας, ωστόσο, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το μήκος τους μπορεί να αυξηθεί χάρη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής» εξηγεί ο δρ Ντιν Όρνις, επικεφαλής της μελέτης. 
 
Πώς προέκυψαν όμως τα παραπάνω συμπεράσματα; Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από εθελοντές, ώστε να μετρήσουν το μήκος των τελομερών στα κύτταρά τους. Έπειτα, τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μεν ξεκίνησαν να τρέφονται πιο σωστά, έκαναν έξι μέρες την εβδομάδα ήπια γυμναστική (ειδικότερα 30' περπάτημα) και περιστασιακά ασκήσεις διαλογισμού. Οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν κάτι στον τρόπο ζωής τους.

Έπειτα από μία πενταετία τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: τα μέλη της πρώτης ομάδας παρουσίασαν αύξηση του μήκους των τελομερών κατά 10%. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι είδαν τα συγκεκριμένα τμήματα των χρωμοσωμάτων τους να μικραίνουν και μάλιστα κατά 3%. 

Με λίγα λόγια, τώρα πια γνωρίζουμε πως είναι εφικτό και εύκολο να διατηρήσουμε τη νεανική μας φρεσκάδα αλλά και να αποκαταστήσουμε τις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT