Η αισιοδοξία… θρέφεται με φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι ποντάρουν στην «πράσινη» διατροφή τείνουν να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Elle 21 Ιουν. 13
Η αισιοδοξία… θρέφεται με φρούτα και λαχανικά
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι τροφές που μας χαρίζει απλόχερα η φύση συμβάλλουν στη θωράκιση της υγείας μας, μας βοηθούν να αποκτήσουμε ιδανικές αναλογίες, ενυδατώνουν το δέρμα, κάνουν λαμπερά τα μαλλιά και τα νύχια μας. 
 
Πλέον φαίνεται πως έχουμε ένα ακόμη κίνητρο για να γεμίσουμε το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά, αφού αυτά μας ωθούν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
 
Οι ερευνητές ζήτησαν από υγιείς εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τη στάση τους απέναντι στη ζωή. Έπειτα τους υπέβαλαν σε εξετάσεις για να αξιολογήσουν τις συγκεντρώσεις εννέα διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους (ανάμεσά τους η β-καροτίνη και η βιταμίνη Ε). 
 
Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί έχει μεγάλο ενδιαφέρον: Όσοι έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα εμφάνιζαν 13% υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Επίσης ήταν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον συγκριτικά με τους τελευταίους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις συγκεκριμένες ουσίες και τη θετική διάθεση.
 
Να σημειωθεί πως καλές πηγές β-καροτίνης είναι όσα φρούτα και λαχανικά έχουν σκούρο πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα (καρότο, μπρόκολο, μάνγκο, βερίκοκα, σπανάκι, χόρτα κ.ά.).
Συμπέρασμα: Μια δροσερή σαλάτα σαφώς και δεν φέρνει την ευτυχία, ωστόσο είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά σ' αυτή…
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: