Η επανεξέταση μιας σειράς ερευνών επιβεβαίωσε ότι η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Epidemiology βασίστηκε στην ανάλυση 12 προγενέστερων ερευνών, 11 μελετών και 1 κλινικής δοκιμής, που αφορούσαν τη συσχέτιση ενός μενού πλούσιου σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο με την καλή λειτουργία της μνήμης.
Στην πλειονότητα των ερευνών (στις 9 από τις 12) φάνηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων μεσογειακής διατροφής -και χαμηλότερη κρέατος και γαλακτοκομικών- συνδέθηκε με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, μικρότερα ποσοστά νοητικής εκφύλισης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Η επικεφαλής της μελέτης Ηλιάνα Λουρίδα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Το μεσογειακό μενού περιλαμβάνει νόστιμες και θρεπτικές τροφές. Σύμφωνα με τη συστηματική μας μελέτη, δείχνει ότι μπορεί να προστατέψει το γηρασμένο εγκέφαλο περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Η συσχέτιση αυτή δεν είναι καινούρια, όμως πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναλύει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα».
Ωστόσο τα συμπεράσματα σχετικά με την ήπια νοητική εκφύλιση δεν είναι πάγια. Η ειδικός συμπλήρωσε: «Η μελέτη μας αναδεικνύει κάποιες ανακολουθίες στη βιβλιογραφία, γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί με πιο έντονους ρυθμούς».