Οι πέντε λιπαρές τροφές που σας αδυνατίζουν

Αν τρώτε κόκκινο κρέας, θα παχύνετε. Αυτό δεν σας έχουν πει; Κι όμως, ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει πως κάποια καλά λιπαρά βοηθούν στην απώλεια βάρους.
 

Elle 20 Νοε. 12
Οι πέντε λιπαρές τροφές που σας αδυνατίζουν

Σύμφωνα με το μπεστ σέλερ Eat This! Not That! 2013 The No-Diet Weight Loss Solution (Φάτε αυτό! Όχι το άλλο! Η λύση του 2013 για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα, εκδ. Rodale Books) των Ντέιβιντ Ζινκζένκο και Ματ Γκούντινγκ, υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Όσα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία βλάπτουν τη σιλουέτα αλλά και την υγεία: τα τρανς λιπαρά (υπάρχουν στα φύλλα της πίτας, τα γλυκά και τα κέικ) και τα κορεσμένα λίπη (βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα) αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Ωστόσο, υπάρχουν και τα καλά λιπαρά, τα οποία νικούν την πείνα, εμποδίζοντάς σας να λάβετε επιπλέον θερμίδες και βοηθώντας την καρδιά, αλλά και το μεταβολισμό σας.

Όπως αναφέρει ο οδηγός, μία πεντάδα λιπαρών τροφών κάνει θαύματα. Συγκεκριμένα:

1. Το μοσχαρίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition Journal, αυτό το κρέας είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Επίσης,  δεν περιέχει λίπος και έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, μία μπριζόλα 200 γραμμ. θα σας φορτώσει με 386 θερμίδες και 16 γραμμ. λίπους. Αντίθετα με μία μπριζόλα από μοσχάρι ελευθέρας βοσκής θα πάρετε μόλις 234 θερμίδες και 5 γραμμ. λίπους.

2. Το ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία  αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη (LDL). Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity έδειξε πως μια διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ελαιόλαδου οδήγησε στην αύξηση των επιπέδων αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του λίπους στο σώμα. Όσο περισσότερη διαθέτει κάποιος, τόσο πιο χαμηλό ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) έχει. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, το γεγονός βάζοντας ελαιόλαδο στο φαγητό και τις σαλάτες. 

3. Η καρύδα
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο όμως προέρχεται από το λαυρικό οξύ, ένα λιπίδιο γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lipids, έδειξε πως το λάδι καρύδας περιορίζει σημαντικά το κοιλιακό λίπος.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι μισοί εθελοντές λάμβαναν σε καθημερινή βάση 2 κ.σ. λάδι καρύδας και οι άλλοι μισοί σόγιας. Αν και όλοι έχασαν βάρος, μόνο στα μέλη της πρώτης ομάδας παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέσης.

4. Η μαύρη σοκολάτα
Κι όμως, αυτή η λιχουδιά μπορεί να κάνει την κοιλιά σας επίπεδη. Μια νέα έρευνα έδειξε πως όταν οι εθελοντές κατανάλωναν 90 γραμμ. μαύρης σοκολάτας δύο ώρες πριν από κάθε γεύμα λάμβαναν 17% λιγότερες θερμίδες από εκείνους που ήταν φαν της γάλακτος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη περιέχει αγνό βούτυρο κακάο, μια πηγή ενός στεατικού οξέος το οποίο επιβραδύνει τη χώνεψη. Από τη στιγμή που η ίδια θέλει αρκετό χρόνο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό, ξεγελά την πείνα και σας βοηθά να χάσετε βάρος.

5. Το αμυγδαλοβούτυρο
Με βάση μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, αυτό το παράγωγο του αγαπημένου ξηρού καρπού ωφελεί σημαντικά τη σιλουέτα.

Στη μελέτη, η οποία είχε διάρκεια έξι μήνες, συμμετείχαν δύο ομάδες: η πρώτη ακολούθησε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λίπη (μόλις 18% πλούσια σε λιπαρά) και η άλλη μια μέτρια σε θερμίδες και λίπη (39% λιπαρά, τα οποία όμως προέρχονταν από τα αμύγδαλα). Αν και τα μέλη των δύο γκρουπ κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων, οι συμμετέχοντες του δεύτερου έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους του πρώτου. Επιπλέον παρατήρησαν σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέσης τους.

Γιατί έγινε αυτό; Τα αμύγδαλα περιέχουν συστατικά που περιορίζουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το σώμα. Στην Ελλάδα θα το βρείτε σε ντελικατέσεν και μεγάλα σουπερμάρκετ. Δοκιμάστε να ανακατέψετε το βούτυρο αμυγδάλου σε πλιγούρι βρόμης, να το απλώσετε στο τοστ ή απλώς να το φάτε με κουτάλι ως σνακ.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από το www.amazon.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT