Είναι γνωστό στο δρομικό κίνημα ότι η φυσική δραστηριότητα, η αθλητική απόδοση – επίδοση, καθώς και η ανάνηψη μετά από την άσκηση, βελτιώνονται με τη βέλτιστη δυνατή διατροφική υποστήριξη. Επιπλέον, η κατάλληλη επιλογή τροφίμων και υγρών και η χρονική στιγμή της κατανάλωσής τους εξασφαλίζουν, στο βαθμό που τους αναλογεί, υψηλά επίπεδα υγείας, αντοχής και απόδοσης. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση στην προπόνησή σας συγχρονίζοντας μερικά από τα γεύματά σας και τα σνακ ανάλογα με τις διαδρομές σας.
Όμως τα τελευταία χρόνια οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί γύρω από τη διατροφή δεν σταματούν. Ένας από τους περισσότερο συνηθισμένους αφορά στη δομή της ημερήσιας διατροφής και, συγκεκριμένα, στη συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων. Ποια είναι, λοιπόν, η σωστή διατροφική στρατηγική; Τα έξι π.χ. μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα ή τα τρία πιο μεγάλα; Είναι δηλαδή πιο σημαντική η ποσότητα ή η συχνότητα στη διατροφή των δρομέων;
Συνήθως οι περισσότεροι διαιτολόγοι προκειμένου να επιτυγχάνεται σταθερή πρόσληψη ενέργειας συστήνουμε το πρώτο, δηλαδή, να πραγματοποιούνται συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Όμως τι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα πάνω σε αυτό το θέμα; Υπάρχουν έρευνες που το αντικρούουν; Τελικά τι ισχύει;
Συχνότητα – Οφέλη από την κατανάλωση πολλών γευμάτων
Διαχείριση βάρους και σωματικής σύστασης
Οι συνήθειές μας, ως προς τις ώρες που τρώμε και κατά πόσο είμαστε τακτικοί στα γεύματά μας ή όχι, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και στη διατήρηση της ενέργειας κατά την άσκηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition & Dietetics το 2015 η κατανάλωση τροφής 5-6 φορές την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων, την επιλογή υγιεινότερων τροφίμων και την επίτευξη χαμηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με την κατανάλωση λιγότερων γευμάτων ημερησίως.